Το Facebook πληρώνει 110 εκατ. τα ψέμματα στην Κομισιόν για τη WhatsApp

Το Facebook πληρώνει 110 εκατ. τα ψέμματα στην Κομισιόν για τη WhatsApp

Βαρύ πρόστιμο 110 εκατ. ευρώ επέβαλε η DG Comp στο Facebook για την υπόθεση της εξαγοράς της Whatsapp το 2014, καθώς αποδείχθηκε ότι είχε ψευδώς υποστηρίξει ότι δεν διέθετε πλατφόρμα ενοποίησης των λογαριασμών και πως η διαδικασία αυτή θα διαρκούσε αρκετά χρόνια. Σύμφωνα όμως με στοιχεία που βρήκε η ομάδα της Μαργκρέτ ΒΕστάγκερ το Facebook διέθετε ήδη από το 2014 τις δυνατότητες και όχι μόνο τις απέκρυψε αλλά είχε νομικά δεσμευτεί ότι δεν τις κατείχε.

H Kομισιόν έκανε λόγο για ένα πρόστιμο ανάλογο της έκτασης της υπόθεσης και αποτρεπτικό, και επεξήγησε πως το Facebook είχε υποστηρίξει ότι δεν είχε τη δυνατότητα να αντιστοιχεί αυτόματα λογαριασμούς της πλατφόρμας του με λογαριασμούς στο WhatsApp- ωστόσο δύο χρόνια αργότερα παρουσίασε μια υπηρεσία που έκανε ακριβώς αυτό.

«Η Κομισιόν διαπίστωσε πως, αντίθετα με τις ανακοινώσεις του Facebook κατά τη διαδικασία εξέτασης της εξαγοράς, οι τεχνικές δυνατότητες αυτόματης αντιστοίχισης των ταυτοτήτων (λογαριασμών) των χρηστών στο Facebook και στο WhatsApp υπήρχαν ήδη το 2014, και ότι στο Facebook ήξεραν ήδη ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα»

ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Facebook, σε δική του ανακοίνωση, αναφέρει πως τα λάθη που έγιναν στις τοποθετήσεις του το 2014 δεν ήταν σκόπιμα και ότι η Κομισιόν είχε επιβεβαιώσει πως δεν είχαν επηρεάσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας εξέτασης της εξαγοράς. «Η σημερινή ανακοίνωση δίνει τέλος στο ζήτημα» σημειώνεται σχετικά.

Διαφήμιση
Διαβάστε  "Φράχτη" κατά εξαγορών από κινεζικές εταιρίες υψώνουν οι ΗΠΑ

Όπως αναφέρει το Reuters, η εταιρεία διευκρίνισε επίσης πως το πρόστιμο δεν αλλάζει την απόφαση της Κομισιόν να δώσει το πράσινο φως για την εξαγορά του WhatsApp, και ότι η υπόθεση δεν έχει σχέση με ξεχωριστές έρευνες σχετικά με ζητήματα προστασίας δεδομένων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να είχε επιβάλει πρόστιμο μέχρι και 1% του τζίρου του Facebook, που θα ανερχόταν στα 276 εκατ. δολάρια, βάσει των αποτελεσμάτων του 2016, αλλά, όπως τόνισε, η εταιρία συνεργάστηκε και παραδέχτηκε τη συγκεκριμένη παράβαση.

Διαβάστε  Το σκάνδαλο Cambridge Analytica έκανε καλό στο Facebook

[graphiq id=”7TW0lrZn5cN” title=”Facebook, Inc.: Η ακτινογραφεία” width=”700" height=”582" url=”https://sw.graphiq.com/w/7TW0lrZn5cN” frozen=”true”]

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ξεκόλλησε η πώληση της ΔΕΣΦΑ, έσοδα 535 εκατ. για ΕΛΠΕ και ΤΑΙΠΕΔ