Παντελώς αβέβαιη είναι η έκβαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου καθώς οι διεργασίες συνεχίζονται τόσο στο παρασκήνιο όσο στα media, με διαρροές, δηλώσεις και πολιτικές παρεμβάσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν προσδιοριστεί καθοριστικά σημεία που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την προσδοκία συμφωνίας.
Αν και οι πολιτικοί ηγέτες πιέζουν για την επίτευξη συμφωνίας-πακέτο, όπως διαφάνηκε από την επικοινωνία του Αλέξη τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ, στην πραγαμτικότητα κάτι τέτοιο απέχει πολύ, κυρίως λόγω της παρελκυστικής τακτικής που ακολουθεί μέχρι τώρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλέ. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη στόχευση της επιστολής-παρέμβασης των τριών προέδρων ευρωομάδων του ΕΚ που απευθύνοντας στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και του ζητούν να επιδείξει σύνεση, ενώ καλούς το Eurogroup να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Οι υψηλοί τόνοι και οι διαρροές έχουν διαμορφώσει ένα άκρως εκρηκτικό σκηνικό το οποίο αν δεν υπάρξει συμφωνία μπορεί εύκολα να αναφλεγεί. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ έχουν προλειάνει το έδαφος παράταση.
Παρ όλα αυτά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει να δημιουργεί αντιπερισπασμό με δημοσιεύματα όπου διαρρέεται βελτίωση του κλίματος και συμφωνία, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται τα καυτά ζητήματα της εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και της επιστροφής της Ελλάδας στην οικονομική κανονικότητα που συνεπάγεται μεταβίβαση της επίβλεψης από τον ESM στην Κομισιόν και συνεπώς μεγαλύτερα περιθώρια πολιτικής αυτονομίας για την κυβέρνηση.
Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το end game του Σόιμπλε και ο στόχος για την Ελλάδα
Μέχρι αυτή τη στιγμή η Γερμανία εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει ότι είναι απαραίτητο για την άμεση συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ θέλει να παραπέμψει σε νέες συζητήσεις για τον καθορισμό του χρονικού πλαισίου εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης καθώς και τον καθορισμό μιας νέας μεταρρυθμιστικής διαδικασίας με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης μείωσης του χρέους, αλλά με αποκρατικοποιήσεις που θα συνδέονται με τις ενέργειες των δανειστών.
Τη θέσπιση ενός τέτοιου πλαισίου προσπαθεί πάση θυσία να αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση και για το λόγο αυτό θα επιδιώξει μια απόλυτα συμπαγή συμφωνία χωρίς πολιτικές διατυπώσεις αλλά με τεχνικούς και νομικούς όρους, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια υπαναχώρησης.
Μπορεί οι ηγέτες και τα θεσμικά όργανα να πιέζουν για την άμεση επίτευξη συμφωνίας όμως σε αυτή τη φάση η έννοια “συμφωνία” έχει διαφορετικές ερμηνείες για τα εμπλεκόμενα μέρη, γεγονός που καθυστερεί τις εξελίξεις και θολώνει το τοπίο.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στη βελγική πρωτεύουσα αναγνωρίζουν ότι εξακολουθούν ακόμη να υπάρχουν εκκρεμότητες, κυρίως σε σχέση με το χρέος στις διαβουλεύσεις που γίνονται με το ΔΝΤ, ωστόσο υπογραμμίζουν την ισχυρή πολιτική βούληση στους κόλπους των δανειστών για συνολική απόφαση στο Εurogroup. Πέρα από την πολιτική βούληση, υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι που επιβάλλουν την επίτευξη απόφασης τη Δευτέρα, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα προκειμένου να εξυπηρετήσει στις αρχές Ιουλίου δανειακές ανάγκες.
Η διαδικασία για την εκταμίευση παίρνει χρόνο και θα πρέπει να ξεκινήσει από τώρα, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Αναφορικά με το χρέος, οι συζητήσεις επικεντρώνονται γύρω από τον οδικό χάρτη που είχε εγκρίνει το Εurogroup στις 25 Μαΐου 2016, ο οποίος περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του. Οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις υλοποιούνται ήδη από την αρχή του έτους, ενώ το βάρος έχει εστιαστεί τώρα στις μεσοπρόθεσμες, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και να αναληφθούν οι απαραίτητες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων έναντι του ΔΝΤ, ότι τα μέτρα ελάφρυνσης θα εφαρμοστούν με τη λήξη του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018.
Σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, οι τεχνοκράτες του ΕWG αναμένουν την ψήφιση των προαπαιτούμενων στη Βουλή προκειμένου να ετοιμάσουν το Σαββατοκύριακο την εισήγησή τους προς το Εurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και των συζητήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ τη Δευτέρα να αφιερωθεί στην εξεύρεση κοινού τόπου για την ελάφρυνση του χρέους.