Σύγκρουση Άγκυρας-Ουάσιγκτον μετά το τετ-α-τετ Τραμπ-Ερντογάν

Σύγκρουση Άγκυρας-Ουάσιγκτον μετά το τετ-α-τετ Τραμπ-Ερντογάν

Ανεβαίνουν οι τόνοι στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μια ημέρα μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν βρήκε την ανταπόκριση που περίμενε καθώς υπηρεσίες πληροφοριών και το υπουργείο Εξωτερικών είχαν περιορίσει δραστικά τις δυνατότητες διαπραγματεύσεων του Αμερικανού προέδρου στα καυτά θέματα.

Όπως εγκαίρως επισήμανε το Crisis Monitor ο Ταγίπ Ερντογάν αφού διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τα πολύ στενά περιθώρια ελιγμών που είχε ο Ντόλαντ Τραμπ και ότι οι σχέσεις των δυο χωρών παραμένουν στο ίδιο πλαίσιο που βρίσκονταν επί Μπαράκ Ομπάμα, επιλέγει να κινηθεί στις γκρίζες ζώνες και υιοθετώντας τακτική διεθνούς “κάοουπόι” γεγονός που τον καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα.

Διαβάστε  Αντίστροφη μέτρηση για συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Διαβάστε επίσης: Πιο επικίνδυνος ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση με Τραμπ

Διαφήμιση

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσήλθε στον Λευκό Οίκο ζητώντας ανάκληση της απόφασης για τους εξοπλισμό των Κούρδων του YPG που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες, απαιτώντας την έκδοση ή έστω τη σύλληψη του Φετουλάχ Γκιοουλέν και ζητώντας παρέμβαση στην ΕΕ για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι απαντήσεις που έλαβε επί όλων των ζητημάτων δεν ήταν ικανοποιητικές, με αποτέλεσμα ο Τούρκος πρόεδρος να επανέλθει στις συμπεριφορές που είχε υιοθετήσει επί Ομπάμα.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής προκλήσεων στις γκρίζες ζώνες που δεν μπορεί να απαντήσει η διπλωματία και δεν θέλει να εμπλακεί η κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ζητά την απομάκρυνση του Aμερικανού ειδικού απεσταλμένου στον διεθνή συνασπισμό στη Συρία και το Ιράκ Μπρετ ΜακΓκάρκ.

Διαβάστε  Ο Τραμπ τινάζει στον αέρα τη συμφωνία με το Ιράν

Διαβάστε επίσης: Ανεβάζει του τόνους κατά Κούρδων ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση με Τραμπ

Σκληρή όμως είναι και η απάντηση των ΗΠΑ, δια στόματος του αρχαιότερου ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή, Τζον ΜακΚέιν, ο οποίος ζητά την απέλαση του πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον ως απάντηση για τα έκτροπα που σημειώθηκαν κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι σωματοφύλακες του Τούρκου προέδρου επιτέθηκαν απρόκλητα σε διαδήλωση Κούρδων έξω από τον Λευκό Οίκο ξυλοκοπώντας διαδηλωτές.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν ανακαλεί τους πρέσβεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Ο ΜακΚέιν χαρακτήρισε την Τουρκία “τριτοκοσμική χώρα” σε δηλώσεις του και ζήτησε από την αμερικανική διπλωματία τη λήψη μέτρων, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι και η Γερουσία θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Διαφήμιση