Σε δίκη για εγκληματική οργάνωση η Deutsche Bank στην Ιταλία

Πως ένα email και μια "χαμένη" έκθεση εσωτερικού ελέγχου αλλάζουν το κατηγορητήριο από συνέργεια σε απόκρυψη στοιχείων σε σύσταση και λειτουργία παγκόσμιας εγκληματικής οργάνωσης

Σε δίκη για εγκληματική οργάνωση η Deutsche Bank στην Ιταλία

Σε δίκη για χειραγώγηση αγοράς, εξαπάτηση, συμμετοχή σε συγκάλυψη εγκλήματος, συγκρότηση και λειτουργία διεθνους κλίμακας εγκληματικής οργάνωσης παραπέμπεται στην Ιταλία η Deutsche Bank και στελέχη της, για την υπόθεση της Monte dei Paschi, το κατηγορητήριο της οποίας διευρύνεται μετά από την παρουσίαση νέων στοιχείων από τις ανακριτικές αρχές.

Παράλληλα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι αρχές επανεξετάζουν και τον φάκελο της “αυτοκτονίας” του εκτελεστικού διευθυντή επικοινωνίας και μέλος του ΔΣ της Monte Dei Paschi, καθώς και οι “αυτοκτονίες” δυο υψηλόβαθμων στελεχών της Deutsche Bank.

Διαβάστε επίσης: Τρεις αυτοκτονίες σε Deutsche Bank και Monte dei Paschi

Διαφήμιση

Οι εισαγγελείς χρησιμοποίησαν εσωτερικά έγγραφα και emails της Deutsche Bank προς το δικαστικό συμβούλιο προκειμένου να επιτύχουν διεύρυνση του κατηγορητηρίου από τις κατηγορίες για χειραγώγηση και συμμετοχή σε συγκάλυψη ζημιών.

Στο υλικό της νέας δικογραφίας περιλαμβάνεται και ένα email προς στέλεχος της DB με το κείμενο “well done”όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία που έχει στη διάθεσή του. Αποδεικνύοντας τη σύνδεση traders και την παροχή inside inforamtion σε συνδυασμό με το πολυεθνικό δίκτυο της Deutsche Bank οι εισαγγελείς επιχειρούν να αποδείξουν τη διασυνοριακή δράση κυκλώματος, γεγονός που ανεβάζει ενδεχόμενες ποινές στα 9 έτη φυλάκιση.

Δικηγόρος της Deutsche Bank και ορισμένων κατηγορουμένων, προσπάθησε να εμποδίσει τη συγχώνευση των υποθέσεων, κατά την ακρόαση της Τρίτης, λέγοντας ότι δεν υπήρχε σαφής σχέση μεταξύ της αρχικής κατηγορίας της χειραγώγησης της αγοράς και των φερόμενων επιβαρυντικών στοιχείων.

Ωστόσο οι δικαστές δέχθηκαν τον εμπλουτισμό του κατηγορητηρίου δίνοντας νέα τροπή στην υπόθεση.

Στην υπόθεση εκτός από τη Deutsche Bank εμπλέκεται και η Nomura, η οποία συνεργάστηκε με τη γερμανική τράπεζα στο πλαίσιο της προσπάθειας συγκάλυψης ζημιών της Monte de Paschi και χειραγώγησης της αγοράς.

Η Deutsche Bank και η Nomura κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν δομημένα προϊόντα και σύνθετες συναλλαγές παραγώγων για να κρύψουν τις απώλειες της Monte dei Paschi, οδηγώντας σε ψευδή δήλωση οικονομικών στοιχείων και για τις μεταξύ τους συναλλαγές από το 2008 έως και 2012.

[graphiq id=”c5VDNGInnCd” title=”Deutsche Bank: Η μετοχή” width=”700" height=”587" url=”https://sw.graphiq.com/w/c5VDNGInnCd” frozen=”true”]

Στη συνέχεια η Monte dei Paschi μετά το… lifting πραγματοποίησε δυο αυξήσεις κεφαλαίων, στις οποίες συμμετείχαν ιδιώτες και το ιταλικό Δημόσιο έχοντας όμως παραπλανηθεί από ψευδή στοιχεία.

Η Deutsche Bank και έξι υφιστάμενοι και πρώην διευθυντές της κατηγορήθηκαν στο Μιλάνο τον Οκτώβριο για συνέργεια σε παραποίηση οικονομικών στοιχείων μέσω συμφωνίας που είναι γνωστή ως “Σαντορίνη”.

Σύμφωνα με το Bloomberg στο αποδεικτικό υλικό που χρησιμοποιείται εις βάρος της Deutsche Bank στην Ιταλία περιλαμβάνονται και τα αποτελέσματα εσωτερικού ελέγχου τον οποίο επικαλείται σε έρευνά της γερμανική ελεγκτική Αρχή, Bafin, και σύμφωνα με τα έγγραφα εντοπίζει “ανωμαλίες” στον τρόπο καθορισμού της τιμής της δημόσιας προσφοράς μετοχών στην αύξηση κεφαλαίου του 2008.

Ένας εμπιστευτικός έλεγχος του 2014, που ανατέθηκε από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή Bafin, δήλωσε ότι οι υπάλληλοι της Deutsche Bank ενδέχεται να έχουν χειραγωγήσει εσωτερικούς δείκτες για να εξασφαλίσουν την επιτυχία της συμφωνίας, όπως ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg. Η μελέτη, την οποία ζήτησε ο Bafin, ανέφερε ότι μια εσωτερική ανασκόπηση της Deutsche Bank περιγράφει “ανωμαλίες” στις τιμές των δεικτών ιδιοκτησίας που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της τιμής για τη συμφωνία Monte Paschi τον Δεκέμβριο του 2008.

Η εσωτερική έκθεση της Deutsche Bank, η οποία ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε, αναφέρεται στα έγγραφα της ιταλικής δικαιοσύνης που επικαλείται το Bloomberg. “Οι κινήσεις της DB στην αγορά ήταν καθοριστικές για την άνοδο “των τιμών και των όγκων”, αναφέρεται στο έγγραφο του εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας.[gra[graphiq id=”kkVZTrCWeHj” title=”Deutsche Bank: Η ακτινογραφία” width=”700" height=”543" url=”https://sw.graphiq.com/w/kkVZTrCWeHj” frozen=”true”]

Το λάθος… email την κατάλληλη ώρα

Το απόγευμα της 5ης Δεκεμβρίου 2008, μόλις ένα λεπτό και 57 δευτερόλεπτα αφού η τιμή του υποκείμενου παραγώγου είχε φτάσει στο επίπεδο που απαιτείται για να πετύχει η συμφωνία, ένας trader στο Λονδίνο έστειλε το επίμαχο email με το κείμενο “well done” , το οποίο χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό υλικό στο δικαστήριο του Μιλάνου. Ο αποδέκτης ήταν ο Michele Foresti, τότε ο επικεφαλής fixed income της DB στην Ευρώπη.

Διαφήμιση