Ειδικός ανακριτής για τις σχέσεις με Τραμπ-Ρωσίας

Ειδικός ανακριτής για τις σχέσεις με Τραμπ-Ρωσίας

Πολιτικούς ελιγμούς κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διορίζοντας τον πρώην διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ, ως ειδικό ανακριτή, για τη διερεύνηση τις σχέσεις του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία, καθώς και τα περί παρεμβάσεων της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Η απόφαση ελήφθη μια εβδομάδα μετά την αιφνίδια αποπομπή του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμει, υπό τη σκιά της προσπάθειας παρεμπόδισης της έρευνας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Παράλληλα, νέο σκάνδαλο για ενδεχόμενη διαρροή από τον Τραμπ ευαίσθητων ως προς την πηγή απόρρητων πληροφοριών προς τη Ρωσία, έρχεται στο προσκήνιο.

Το διορισμό ανεξάρτητου ερευνητή-ανακριτή είχαν ζητήσει οι Δημοκρατικοί, ενώ και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι είχαν αρχίζει να ενστερνίζονται την πρόταση.
[graphiq id=”5sJff1zFPCt” title=”Βαθμός αποδοχής των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ” width=”700" height=”464" url=”https://sw.graphiq.com/w/5sJff1zFPCt” frozen=”true”]

Διαφήμιση

Επί μια εβδομάδα το θέμα της αποπομπής του Κόμει βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας στην Ουάσιγκτον με τις αρμόδιες επιτροπής του Κογκρέσου να ζητούν στοιχεία και τον Τραμπ να απειλεί μέσω twitter τον καρατομηθέντα πρώην επικεφαλής του FBI να μη μιλήσει, καθώς ενδεχομένως να υπάρχουν κασέτες των μεταξύ τους συνδιαλέξεων.

«Η απόφασή μου (για τον διορισμό ειδικού ανακριτή) δεν αποτελεί απόδειξη ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα ή ότι δικαιολογείται κάποια δίωξη. Δεν έχω καταλήξει σε τέτοιο συμπέρασμα»,

διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Ροντ Ρόζενστιν σε δήλωσή του.

«Αποφάσισα ότι ο ειδικός ανακριτής είναι αναγκαίος ώστε να πεισθούν πλήρως οι Αμερικανοί πολίτες για το αποτέλεσμα»

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο διορισμός ειδικού ανακριτή που θα διερευνήσει εάν υπήρξε παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές το 2016 θα αποδείξει ότι δεν υπήρξε καμία αθέμιτη συνεργασία μεταξύ της προεκλογικής του ομάδας και της Μόσχας.

«Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, μια διεξοδική έρευνα θα επιβεβαιώσει αυτό που ήδη ξέρουμε – ότι δεν υπάρχει καμία αθέμιτη συνεργασία μεταξύ της καμπάνιας μου και οποιασδήποτε ξένης δύναμης»

ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δήλωσή του από τον Λευκό Οίκο, ενώ συνέχισε:

«Προσβλέπω στην ολοκλήρωση του θέματος αυτού γρήγορα. Στο μεταξύ, δεν θα σταματήσω ποτέ να μάχομαι για τον λαό και για τα θέματα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για το μέλλον της χώρας μας».

Διαφήμιση