Γενεύη χωρίς… τρυπάνια ζητούν Άγκυρα-Τουρκοκύπριοι

Γενεύη χωρίς… τρυπάνια ζητούν Άγκυρα-Τουρκοκύπριοι

Στην πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη ξετυλίγεται το κουβάρι της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς αφού κατέρρευσαν οι απειλές της Άγκυρας προς τις πολυεθνικές εταιρίες που έχουν αναλάβει τη γεώτρηση και αφού έλαβε ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις για τη συμπεριφορά της, τώρα επιδιώκει να θέσει το θέμα ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό. Ωστόσο η πρόταση που κατέθεσε ο Μουσταφά Ακιντζί για επανέναρξη των διαβουλεύσεων στη Γενεύη δεν έγινε αποδεκτή από τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Μουσταφά Ακιντζί κατέθεσε πρόταση για να ορισθεί ημερομηνία εντός Ιουνίου για συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης, χωρίς προϋποθέσεις, επί της ουσίας αλλά με προαπαιτούμενο την αναβολή της γεώτρησης της γαλλικής εταιρείας Total τον Ιούλιο στη κυπριακή ΑΟΖ, όμως αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, και σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα, μικρά και μεγάλα, που πρέπει να επιλυθούν, συσκοτίζοντας ακόμη περισσότερο το ήδη θολό τοπίο και αποδεικνύοντας ότι πρόθεση της Άγκυρας δεν είναι η λύση του Κυπριακού αλλά η εξασφάλιση δικαιωμάτων στους υδρογονάνθρακες και η ανατροπή του status quo στην ευρύτερη περιοχή.

Διαφήμιση

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν είδε μια λογική ανταπόκριση, υποστηρίζοντας ότι η πρότασή του ήταν να συζητηθούν όλα τα κεφάλαια υπό μορφή πακέτου, «μια προσέγγιση που θα μπορούσε να μας φέρει σε ένα αποτέλεσμα». Δεν έχει μείνει άλλη μέθοδος συζήτησης, όλες οι άλλες έχουν δοκιμασθεί χωρίς αποτέλεσμα, σημείωσε.

Εάν, συνέχισε, η πρότασή του για καθορισμό ημερομηνίας για μια Διάσκεψη στη Γενεύη γινόταν αποδεκτή, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα διεξήγαγε επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις για τον ορισμό μιας κατάλληλης ημερομηνίας και θα μπορούσαν να προετοιμαστούν μέχρι τότε.

Ωστόσο η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν θέσει ζήτημα Άιντε στον ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι λειτουργεί στην ουσία εκπροσωπώντας την Τουρκία.

Η πρότασή του, Τουρκοκύπριου ηγέτη, ανέφερε, για συζήτηση σε μορφή πακέτου δεν έγινε αποδεκτή από τον Κύπριο πρόεδρο, που την αξιολόγησε ως κάτι που δοκιμάστηκε στο παρελθόν. Δεν μπορεί, είπε ο κ. Ακιντζί, να καταλάβει αυτή τη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη, λέγοντας ότι αυτή η μέθοδος δεν δοκιμάστηκε και απέτυχε στο παρελθόν, είναι μια νέα προσέγγιση.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά βλέπει τον κ. Αιντε πιο κοντά στις απόψεις της τουρκικής πλευράς, προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά δεν το βλέπει έτσι.

Ο κ. Ακιντζί διερωτήθηκε εάν αυτή είναι τακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς με όλους τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά δεν αναμένει ο κ. Έιντε να βρίσκεται πιο κοντά στις τουρκικές θέσεις, αλλά να είναι αμερόληπτος και αντικειμενικός.

Διαφήμιση