Eμπλοκή NATO κατά Ισλαμικού Κράτους

Eμπλοκή NATO κατά Ισλαμικού Κράτους

Την ανάληψη πρωτοβουλίας και ρόλου στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους από το NATO συστήνουν οι επιτελάρχες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, έπειτα από μία εβδομάδα συμμαχικών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, πρόταση που εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει σκιαγραφήσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ένταξη του NATO στη μάχη κατά του ISIS θα οδηγήσει στη διάχυση του κόστους μεταξύ των κρατών και θα δημιουργήσει ανάγκες για νέο στρατιωτικό υλικό, στόχοι που ικανοποιούν τον οικονομικό σχεδιασμό του Ντόναλντ Τραμπ καθώς θα επιτύχει περιορισμό των αμερικανικών δαπανών και ταυτόχρονη αύξηση των παραγγελιών υλικού από αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες, οι οποίες αποτελούν τους βασικούς προμηθευτές του NATO και των χωρών που συμμετάσχουν σε αυτό.

Στρατηγικά η ανάληψη κεντρικού ρόλου από το NATO θα οδηγήσει σε πιο σταθερή και διευρυμένη προσέγγιση απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος και ενεργοποιήσει περισσότερες χώρες και πόρους καθώς θα διευρύνει το μέτωπο των χωρών που μάχονται ενεργά κατά του IS.

Μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει όμως την αντίδραση της Μόσχας και ενδεχομένως του Πεκίνου καθώς θα οδηγήσει σε ανατροπή των συσχετισμών και της ισορροπίας δυνάμεων στη Συρία, ενώ θεωρείται δύσκολο να συναινέσει σε νατοϊκή στρατιωτική παρουσία ο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Διαβάστε  Αυτές οι χώρες θα χάσουν αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων

Ωστόσο η στρατηγική αυτή έχει και αρνητικά καθώς χώρες που δεν βρίσκονταν στο ραντάρ του Ισλαμικού Κράτους πλέον θα εμφανιστούν και ο κίνδυνος για τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό τους θα ενισχυθεί.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά την προεκλογική εκστρατεία του είχε χαρακτηρίσει το NATO «απαρχαιωμένο», απαίτησε από τους συμμάχους να κάνουν περισσότερα στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

«Η συζήτηση αυτή τη στιγμή είναι: “θα γίνει το NATO μέλος αυτού του συνασπισμού;” Αυτή η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην προσεχή σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων»

την Πέμπτη 25η Μαΐου στις Βρυξέλλες, εξήγησε ο στρατηγός Πετρ Πάβελ, ο οποίος προεδρεύει της στρατιωτικής επιτροπής της Ατλαντικής Συμμαχίας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

«Το συζητήσαμε με τους επικεφαλής των επιτελείων και η σύστασή μας είναι ότι πρέπει το NATO να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει μέλος αυτού του συνασπισμού»,

πρόσθεσε ο στρατηγός Πάβελ. Το NATO, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία, μέχρι σήμερα έχει αρνηθεί να ενταχθεί στον συνασπισμό κατά του ΙΚ, καθώς τα κράτη μέλη του φοβούνται πως αυτό θα δώσει την εικόνα πως οι δυτικοί συνασπίζονται εναντίον χωρών και οργανισμών των Αράβων. Αλλά την περασμένη εβδομάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία μέχρι τώρα εναντιωνόταν, εμφανίστηκε πιο ανοικτή στο ενδεχόμενο αυτό κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Βερολίνο με τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Διαβάστε  Ο Τραμπ με όπλο την Πολωνία σκότωσε το NATO, αφού "αιματοκύλισε" τον Λευκό Οίκο

Όμως, έσπευσε να προσθέσει η Μέρκελ,

«αυτό δεν σημαίνει ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Γερμανίας, για παράδειγμα η επιτήρηση των AWACS (σ.σ. των γερμανικών ιπτάμενων ραντάρ που είναι αυτή τη στιγμή ανεπτυγμένα στην Τουρκία) θα διευρυνθεί»

Ο Στόλτενμπεργκ έχει επαναλάβει ότι η «εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων» αποτελεί την καλύτερη βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει το NATO στις χώρες όπου διεξάγονται συγκρούσεις με τρομοκράτες.

Διαβάστε  Δυο εβδομάδες... μόνο πήρε η Μέρκελ για να βρει λύση στο προσφυγικό

Στο Ιράκ, οι Σύμμαχοι έχουν ήδη αρχίσει να εκπαιδεύουν στελέχη της ιρακινής αστυνομίας και τους προμηθεύουν με κιτ για την εξουδετέρωση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Στα τέλη του Μαρτίου, ο Στόλτενμπεργκ είχε διευκρινίσει ότι το NATO σχεδιάζει να επεκτείνει αυτή την αποστολή, προσφέροντας «μαθήματα στρατιωτικής ιατρικής» και υποστήριξη στη «συντήρηση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων». Πάντως σε αυτό το στάδιο, δεν προβλέπεται μια αποστολή ευρείας κλίμακας στο Ιράκ, ανέφερε σήμερα ο στρατηγός Πάβελ. «Δεν θεωρώ απαραίτητη μια αποστολή παρόμοια με τη “Resolute Support”», σημείωσε, αναφερόμενος στην επιχείρηση του NATO στο Αφγανιστάν.

Διαφήμιση