Μετά από μισό χρόνο διαβουλεύσεων και εντάσεων που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, Ζόαν Ζάεφ, αφού -όπως λέγεται- εξασφάλισε γραπτές δεσμεύσεις για την εδαφική ακεραιότητα και τον πολυεθνικό χαρακτήρα του κράτους.
Με βάση την εντολή ο κ. Ζάεφ θα πρέπει σε διάστημα είκοσι ημερών να έχει σχηματίσει και να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο κυβέρνηση. Στη νέα κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και αλβανικά κόμματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι επί μια δεκαετία και το εθνικιστικό VMRO, του Νίκολα Γρκουέφσκι συγκυβερνούσε με το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της χώρας.
Διαβάστε επίσης: πΓΔΜ: Ενδείξεις μετάστασης κρίσης από την πολιτική στην οικονομία
Ακόμα όμως και να σχηματιστεί κυβέρνηση θα χρειαστούν σκληρές μάχες για την ανάληψη του ελέγχου του κράτους το οποίο είναι σφιχτά δεμένο έως και ενωμένο με το εθνικισιτκό VMRO του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι.
Εσωτερικές εντάσεις είχαν προκληθεί από τον ορισμό προέδρου της Βουλής που προέρχονταν από αλβανικό κόμμα και είχε υπάρξει επικεφαλής του UCK στην περιοχή..
Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της αρμόδιας αντιπροέδρου Φεντερίκα Μονγκερίνι και του επιτρόπου διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, με μήνυμα που επιδέχεται πολλών ερμηνειών, καθώς δηλώνουν “έτοιμοι να στηρίξουν τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες”.
«Καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν σε μια κοινή ατζέντα για μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο της ευρω -ατλαντικής ενσωμάτωσης. Αυτό είναι, άλλωστε, που επιθυμούν και αξίζουν οι πολίτες της χώρας. Ελπίζουμε ότι το εποικοδομητικό αυτό πνεύμα θα συνεχίσει να επικρατεί, έτσι ώστε η χώρα να εξέλθει τελικά από την πολιτική κρίση. Τώρα περιμένουμε τον ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης, που θα είναι αφοσιωμένη στην εφαρμογή όλων των τμημάτων της συμφωνίας του Πρζνο και στις άμεσες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες»
αναφέρεται στην ανακοίνωση των Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Στο ίδιο πνεύμα, οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας στα Σκόπια επιδοκίμασαν τις εξελίξεις. Σε δήλωσή της η επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ, Μικαέλα Σβαϊτσερ – Μπλουμ, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν φίλοι και εταίροι της χώρας και αναμένουν να συνεργαστούν με τη νέα κυβέρνησή της .
Η πρεσβεία της Γερμανίας, από την πλευρά της, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης «αποτελεί ενέργεια που κινείται προς θετική κατεύθυνση» και προσθέτει ότι αναμένει από τη νέα κυβέρνηση
«να εργαστεί για την επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων της χώρας και για την υλοποίηση των άμεσων μεταρρυθμίσεων», ενώ η γαλλική διπλωματική αποστολή σημειώνει πως «με την ανάθεση της εντολής ανοίγει ο δρόμος για τον ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης που θα ανταποκρίνεται στα ζωτικά συμφέροντα της χώρας και θα εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της ΠΓΔΜ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μόνη χώρα που δεν εξέδωσε σχετική ανακοίνωση είναι η Ρωσία καθώς η Μόσχα διαφωνεί με τον χειρισμό του θέματος και είχε ταχθεί υπέρ νέων εκλογών, στηρίζοντας τον Νίκολα Γκρουέφσκι και μιλώντας για προσπάθεια αλβανοποίησης των Σκοπίων.