Τσίπρας-Μέρκελ πιέζουν Σόιμπλε-Τσακαλώτο

Τσίπρας-Μέρκελ πιέζουν Σόιμπλε-Τσακαλώτο

Τηλεφωνική επικοινωνία με αντικείμενο την επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup 22ας Μαΐου καθώς και τη στάση της Τουρκίας απέναντι στα ανοιχτά μέτωπα του προσφυγικού και των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου πρωθυπουργού.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία και εφικτή η εξεύρεση λύσης στο προσεχές Eurogroup της 22ας Μαΐου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων.

Σημείο κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας όμως δεν είναι τα μέτρα για το χρέος, από ελληνικής πλευράς, αλλά η απόκτηση του ελέγχου της χώρας από τον ESM, που συνεπάγεται επαναφορά στο καθεστώς ελέγχου από την Κομισιόν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018. Αυτό δήλωσαν από βήματος της Βουλής τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και η Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι η μάχη είναι διπλή και για το χρέος και για την επιτροπεία.

Διαβάστε  Ο Τσίπρας ενημερώνει τη Βουλή την Παρασκευή για το Σκοπιανό

Από την άλλη πλευρά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες για την παράταση της διαδικασίας επιτήρησης της Ελλάδας από τον ESM, γεγονός στο οποίο αντιτίθεται τόσο η Ελλάδα όσο και η Κομισιόν αλλά και η ΕΚΤ.

Διαφήμιση