Ανεβάζει τους τόνους κατά Κούρδων ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση με Τραμπ

Ανεβάζει τους τόνους κατά Κούρδων ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση με Τραμπ

Επιμένει στις εμπρηστικές δηλώσεις κατά των Κούρδων μαχητών ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ρωσία επιμένουν στις αποφάσεις τους για εξοπλισμό των Κούρδων πολιτοφυλάκων και ενίσχυση του ρόλου τους στη Βόρεια Συρία.

Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί Κούρδους μαχητές από τη Συρία στην περιοχή, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, αποφεύγοντας ωστόσο, να σχολιάσει την απόφαση των ΗΠΑ να τους εξοπλίσουν.

Διαβάστε  Capital Economics: Οι υπερεξουσίες Ερντογάν κίνδυνος για την οικονομία

Με τον τρόπο αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να στείλει μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στο PKK, το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση στις δηλώσεις του. Ωστόσο είναι ακόμα ασαφές το περιθώριο δράσης κατά των Κούρδων που άφησαν οι ΗΠΑ στον Τούρκο πρόεδρο.

Διαφήμιση

Στην συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ερντογάν ως έναν σημαντικό σύμμαχο «στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» χωρίς ν’ αναφερθεί στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. «Έχουμε μία καλή σχέση και θα την κάνουμε ακόμη καλύτερη» δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια κοινών τους δηλώσεων.

Διαβάστε  Οι αγορές τσακίζουν τον Ερντογάν

Ο Ερντογάν από την πλευρά χαιρέτισε τις «εξαιρετικές σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η επίσκεψη του θα αποτελέσει μία «ιστορική στροφή» στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με παρατηρητές από την Ουάσιγκτον, η συνάντηση των δύο προέδρων πραγματοποιήθηκε σε θετικό τόνο, με δεδομένες τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Τουρκία η απόφαση της Ουάσιγκτον να εξοπλίσει τους Κούρδους μαχητές της Συρίας (YPG) τους οποίους, η Άγκυρα θεωρεί ως προέκταση του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Διαβάστε  Νέες συλλήψεις 300 στρατιωτικών στην Τουρκία

Διαφήμιση