Αυστρία: Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, σενάρiο… Βουλγαρίας για κυβέρνηση

Αυστρία: Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, σενάρiο… Βουλγαρίας για κυβέρνηση

Σε πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου καταφεύγει η Αυστρία μετά τη ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό και την αλλαγή ηγεσίας στο συγκυβερνών Λαϊκό Κόμμα.

Ο αντικαγκελάριος και ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος παραιτήθηκε τόσο από τη κυβενρητική όσο και από την κομματική του θέση ανοίγοντας το δρόμο για τον υπουργό Εξωτερικών και ανερχόμενο πολιτικά, 30χρονο Σεμπάστιαν Κουρτς. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο ο Κουρτς έχει υιοθετήσει πιο σκληρή εθνικιστική γραμμή με θέσεις κατά των προσφύγων και φυγόκεντρες από την ΕΕ, ενώ θέλει να καρπωθεί την κυβερνητική κρίση και να κεφαλαιοποιήσει το προσωπικού προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Ο κίνδυνος όμως πλέον για Αυστρία είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης Δεξιάς-Ακροδεξιάς καθώς οι Σοσιαλιστές πλήττονται σφόδρα και το εθνικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας έχασε μόλις οριακά τις προεδρικές εκλογές.

Διαφήμιση

Με το Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα της Ελευθερίας σε δημοσκοπική και πολιτική ανάταση και με τον Κουρτς να κινείται πιο κοντά στην ακροδεξιά με τις θέσεις του κατά των μεταναστών και της ενίσχυσης των εθνικών κυβερνήσεων εις βάρος της ΕΕ πλέον το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης με ακροδεξιό πρόσημο είναι ιδιαίτερα πιθανό.

Το ίδιο σενάριο παίχθηκε και στη Βουλγαρία όπου οι Σοσιασλιστές κέρδισαν την προεδρία της Δημοκρατίας έχασαν όμως τη Βουλή και εν τέλει ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός σχημάτισε κυβέρνηση με συνασπισμό εθνικιστικών κομμάτων, υπό τις ευλογίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Διαφήμιση