Την απειλή μεταφοράς των δυνάμεών της από τη βάση του Ιντσιρλίκ επαναφέρει στο τραπέζι η Γερμανία καθώς η Τουρκία δεν επιτρέπει την πρόσβαση στη βάση σε Γερμανούς βουλευτές μέλη της ειδικής επιτροπής που θέλουν να την επισκεφθούν. Με τις διμερείς σχέσεις στο χειρότερο ιστορικά σημείο Άγκυρα και Βερολίνο εμφανίζονται με συγκρουσιακή διάθεση και δεν διστάζουν να εμπλέξουν ακόμα και το NATO στη μεταξύ τους διένεξη.
Η κατάσταση όμως είναι πιο περίπλοκη απ όσο αρχικά φαίνεται, καθώς Γερμανία και Τουρκία είχαν φτάσει σε πολιτική συμφωνία για ένα πακέτο επενδύσεων 60 εκατ. στο Ιντσιρλίκ, σε υποδομές για τους στρατιωτικούς, ως αντάλλαγμα για την πρόσβαση των βουλευτών στη βάση.
Η Άγκυρα όμως υπαναχώρησε από τη συμφωνία μετά τη σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν, τόσο για το πογκρόμ, όσο και για το κουρδικό. Η Άγκυρα είχε αιτηθεί πρόσβαση στο φωτογραφικό υλικό που συλλέγουν από τη Συρία και το Ιράκ τα γερμανικά tornado που επιχειρούν από τη Νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ, την οποία όμως αρνήθηκε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, με την αιτιολογία ότι η Άγκυρα θα τις χρησιμοποιήσει για τον βομβαρδισμό κουρδικών θέσεων.
Η Τουρκία είχε και στο παρελθόν αρνηθεί την πρόσβαση Γερμανών βουλευτών στη βάση, την οποία στη συνέχεια επέτρεψε και τώρα μπλοκάρει εκ νέου, γεγονός που αποδεικνύει ότι χρησιμοποιεί τις επισκέψεις ως μοχλό πίεσης, επιζητώντας κάθε φορά νέα αντισταθμιστικά οφέλη.
Αντιστοίχως το Βερολίνο απειλεί κάθε φορά με μετεγκατάσταση των στρατιωτών. Αυτή τη φορά η Άγκελα Μέρκελ έκανε ένα βήμα παραπάνω ρίχνοντας το χαρτί της μεταφοράς της γερμανικής μοίρας από την Τουρκία στην Ιορδανία. Σχέδια που επιβεβαίωσαν στο Reuters και πηγές του γερμανικού στρατού, αποκαλύπτοντας επικείμενο ταξίδι για συζητήσεις και μελέτη χώρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για λόγους αποφυγής κατάχρησης δύναμης και μετά τα ιστορικά προβλήματα που αυτά τα περιστατικά έχουν δημιουργήσει, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις δεν υπάγονται στην κυβέρνηση αλλά στο κοινοβούλιο.