Δηλώσεις με τις οποίες δημοσιοποιεί και επανακαθορίζει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής, θέτοντας δυο πυλώνες για την επίτευξη της τελικής-συνολικής συμφωνίας: την επιτροπεία και τη ρύθμιση του χρέους, ενώ επανέλαβε ότι δεν αποκλείεται παράταση των διαπραγματεύσεων.
Οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου επιβεβαιώνουν δημοσιεύματα του Crisis Monitor που προσδιόριζαν τη σύγκρουση στην προσπάθεια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιβάλλει νέου είδους επιτροπεία στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 και να τη συνδέσει με μέτρα μείωσης του χρέους.
Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική κρίση
Ο δημόσιος προσδιορισμός του πλαισίου και των πυλώνων της διαπραγμάτευσης από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ακολουθεί την επίσης δημόσια συμφωνία της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αλέξη Τσίπρα επί του ζητήματος ελάφρυνσης του χρέους. Οι δημόσιες τοποθετήσεις σε αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων φέρουν πολιτικά μηνύματα προς τους εμπλεκόμενους αλλά και την εσωτερική πολιτική σκηνή η αποκρυπτογράφηση και αξιολόγηση των οποίων δίνει νέες διαστάσεις τόσο στις συζητήσεις όσο και στο πολιτικό σκηνικό.
Για την διεξοδικότερη αξιόλόγησή τους απαιτείται επίσης ενδελεχής εξέταση των κινήσεων, δηλώσεων και παραστάσεων και των υπολοίπων εμπλεκομένων καθώς και οι διαφοροποιήσεις των διατυπώσεων.
Το Crisis Monitor παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις εχει εγκαίρως αναγνωρίσει το πλαίσιο της διαρπαγμάτευσης και τις βασικές επιδιώξεις τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ έχει προσδιορίσει τα περιθώρια ελιγμών τόσο του ΔΝΤ όσο και της Κοσμιόν καθώς και την προσπάθεια της ΕΚΤ να μείνει εκτός διαπραγμάτευσης και να προσδιοριστεί με αντικειμενικά κριτήρια η επιλεξιμότητα για συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Σε ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιδιώκει την αναβάθμιση του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και η παράλληλη υποβάθμιση του ρόλου της Κομισιόν. Για την επίτευξη αυτών των στόχων απαιτείται όμως η μεταφορά αρμοδιοτήτων άρα και χωρών. Αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρώπης δύο ταχυτήτων την οποία το Βερολίνο επιδιώκει επιθετικά, ενώ το Παρίσι παθητικά και η Κομισιόν αντιτίθεται de facto.
Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν προσεγγίζουν τις ελληνικές θέσεις σε μια σειρά από θέματα, τα οποία αν και φαίνονται ασύνδετα στην πραγματικότητα εφάπτονται του οδικού χάρτη της επόμενης ημέρας τόσο της χώρας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκιαγραφώντας το end game του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και προσδιορίζοντας τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης και τις κόκκινες γραμμές της Κομισιόν είναι ευκολότερος ο προσδιορισμός των περιθωρίων διαπραγμάτευσης.
Υπ αυτό το πρίσμα η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να δεχθεί βαριά μέτρα και μικρές ελαφρύνσεις χρέους θέλοντας όμως να πάρει τα κλειδιά της χώρας διασφαλίζοντας οικονομική ανεξαρτησία.
Οι δηλώσεις Τσακαλώτου
Στη συμφωνία υπάρχουν πολλά πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον κόσμο, αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι η βασική μάχη την οποία δίνει η κυβέρνηση, είναι αυτή της επιτροπείας.
«Από την αρχή είχα δηλώσει ότι εδώ θα υπάρχουν μέτρα δυσάρεστα, μέτρα που δεν θα θέλαμε να τα πάρουμε, μέτρα που έχουν επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα. Εμείς κάναμε την επιλογή για μια συμφωνία που κάνει συμβιβασμούς αλλά ταυτόχρονα ανοίγει δρόμους στις εργασιακές σχέσεις με την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει δρόμους για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, ανοίγει δρόμους για τις επενδύσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία»,
είπε ο υπουργός, μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών.
Υπογράμμισε δε ότι για την κυβέρνηση προϋπόθεση είναι η συμφωνία στις 22 Μαΐου, αν και -όπως είπε-
«μπορεί να πάει και λίγο περισσότερο, μέχρι την τελική συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει το χρέος».
Όσον αφορά την επιτροπεία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε:
«Εμείς δεν έχουμε success story όπως λέγανε ότι είχαν οι προηγούμενοι», δήλωσε. «Θα υπάρχουν και ζώνες γκρίζες όταν θα φύγουμε από το πρόγραμμα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι πρόβλημα της επιτροπείας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είτε είναι σε πρόγραμμα είτε όχι.
«Ο στόχος μας είναι το 2018 να φύγουμε από αυτό το πρόγραμμα» επανέλαβε και στάθηκε στην ανάγκη μιας συμφωνίας προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο, αλλά και εξόδου της χώρας στις αγορές.
Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, διερωτήθηκε αν θα ήταν καλύτερο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις τον περασμένο Δεκέμβριο με καθαρά μέτρα χωρίς αντίμετρα.