Στα πρόθυρα εμφυλίου η Ακτή του Ελεφαντοστού

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Ακτή του Ελεφαντοστού

Συγκρούσεις μεταξύ μονάδων του στρατού που είναι σε ανταρσία και ειδικών δυνάμεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση στις δυο μεγαλύτερες πόλεις της Ακτής του Ελεφαντοστού, μεταδίδει το RT.

Η Ακτή του Ελεφαντοστού βρίσκεται σε μεταβατική φάση από τις 5 Απριλίου οπότε και εξελέγη η νέα Βουλή, ενώ παρά τις θετικές προθέσεις τα δυο βασικά κόμματα δεν έχουν επιτύχει το σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα. Ωστόσο έξι αξιωματικοί του στρατού πιστοί στον πρώην πρόεδρο της χώρας καταδικάστηκαν από δικαστήριο για την απαγωγή και την εξαφάνιση ξένων πολιτών το 2011.

Σε αυτή τη φάση μεγάλα τμήματα του στρατού βρίσκονται σε ανταρσία απαιτώντας την καταβολή επιδομάτων, ωστόσο αυτό φαίνεται να αποτελεί απλά την αφορμή για νέα απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα.

Διαφήμιση

Οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν να προχωρούν προς την πόλη Μπουάκε, το επίκεντρο της εξέγερσης, την Κυριακή και πυροβολισμοί ακουγόταν σποραδικά, αρχικά, τη νύχτα καθώς και σε στρατόπεδα στο Αμπιτζάν. Οι συγκρούσεις και στις δύο πόλεις εντάθηκαν πριν την αυγή. Εκτεταμένες μάχες έγιναν αντιληπτές τη Δευτέρα και στην πόλη Νταλόα, ένα κομβικό σημείο για τις δυτικές περιοχές και τις καλλιέργειας κακάο.

Οι στασιαστές χρησιμοποιούν τη μεγαλ΄τυερη στρατιωτική βάση της χώρας πέριξ της οποίας έχουν στήσει οδοφράγματα, εμποδίζοντας την κυκλοφορία κατά μήκος μιας από τις κύριες οδούς στα ανατολικά της πόλης.

Διαφήμιση