Πως η Γερουσία υποχρεώνει τον Τραμπ να ανοίξει ή να κάψει τα χαρτιά του για Κόμει

Πως η Γερουσία υποχρεώνει τον Τραμπ να ανοίξει ή να κάψει τα χαρτιά του για Κόμει

Κίνηση που στόχο έχει να αναγκάσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ανοίξει τα χαρτιά του ή να τα κάψει κάνει η επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ να παραδώσει οποιαδήποτε αρχεία καταγραφής επαφών του με τον πρώην διευθυντή του FBI διαθέτει.

Διαφήμιση

Ο Λευκός Οίκος μπορεί είτε να δεχθεί την ύπαρξή τους και να τα καταθέσει, είτε να αρνηθεί και να κάψει την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ μέσω twitter, δεν μπορεί όμως να αρνηθεί να απαντήσει, ούτε να δεχθεί ότι διαθέτει αλλά να μην τις καταθέσει στην επιτροπή.

Με τον τρόπο αυτό η Γερουσία υποχρεώνει τον Τραμπ να ανοίξει τα χαρτιά του αποδεικνύοντας το ισχυρό ή όχι της απειλής του και εκτιθέμενος στην κοινή γνώμη. Παράλληλα επιτυγχάνεται η προστασία του Τζέιμς Κόμει, τον οποίο είχε εμμέσως πλην σαφώς απειλήσει μέσω twitter ο Τραμπ να μην μιλήσει, καθώς μπορεί να υπάρχουν κασέτες των συνομιλιών τους.

Διαβάστε  Παραιτήθηκε ο γενικός εισαγγελίας της Νέας Υόρκης μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Με την απάντηση του Λευκού Οίκου θα έχει εξακριβωθεί αν ο Ντοναλντ Τραμπ διαθέτει μοχλό πίεσης έναντι του Τζέιμς Κόμει και στη συνέχεια θα ανοίξει ο δρόμος για την υποχρεωτική κλήση του πρώην διευθυντή του FBI να καταθέσει στην επιτροπή, καθώς ο ίδιος αρνήθηκε την πρόσκληση μετά την αποπομπή του.

Απροκάλυπτη ήταν η απειλή που διατύπωσε σήμερα μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, προς τον άρτι απολυθέντα Διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.

«Ο Τζέιμς Κόμεϊ καλύτερα να ελπίζει πως δεν υπάρχουν “κασέτες” με (ηχογραφημένες) συνομιλίες μας πριν αρχίσει να κάνει διαρροές» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στον προσωπικό του λογαριασμό, ένα μήνυμα που μπορεί να ερμηνευτεί μόνο ως προειδοποίηση στον πρώην επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ να κρατήσει στο στόμα του κλειστό.

Διαβάστε  Η Europol διέλυσε το Amaq, το πρακτορείο ειδήσεων του Ισλαμικού Κράτους

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη, ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους της πολύκροτης απόλυσης, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι τον είχε «εκνευρίσει» η συνεχιζόμενη έρευνα για μια υπόθεση που ο ίδιος πιστεύει ότι «γεννήθηκε» από οργισμένους Δημοκρατικούς που δεν μπορούσαν να αποδεχθούν την ήττα.

«Όταν αποφάσισα τελικά να το κάνω, σκεφτόμουν: “αυτή η υπόθεση με τον Τραμπ και τη Ρωσία είναι τελείως στημένη ιστορία, μια δικαιολογία που βρήκαν οι Δημοκρατικοί για την ήττα τους στις εκλογές”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξή του.

Η παραδοχή πως η αποπομπή του Κόμεϊ τελικά σχετιζόταν με τη Ρωσία, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους έως τώρα ισχυρισμούς εκπροσώπων του ότι τα δύο ζητήματα δεν είχαν καμία σχέση. Ωστόσο, οι ανακολουθίες με τις δηλώσεις του Τραμπ δεν σταματά εκεί, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στη συνέχεια της συνέντευξης «πως είχε από καιρό αποφασίσει να απολύσει τον Κόμεϊ» γιατί είναι «φιγουρατζής» και πως η εισήγηση τόσο του Γενικού Εισαγγελέα Τζεφ Σέσιονς όσο και του αναπληρωτή του Ροντ Ρόζενσταϊν δεν έπαιξαν κανένα ρόλο.

Διαβάστε  Ο Τραμπ βάζει στο στόχαστρο FBI-Ομπάμα, ενώ ο κλοιός γύρω του σφίγγει

Διαφήμιση