Ο WannaCry απειλεί με κραχ τις αγορές και έμφραγμα την οικονομία

Ο WannaCry απειλεί με κραχ τις αγορές και έμφραγμα την οικονομία

Αν και ο ρυθμός νέων κρουσμάτων του ιού ransomware υποχώρησε την Κυριακή μετά την ανακάλυψη από προγραμματιστή τρόπου για την παρεμπόδισή του, νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για δημιουργία νέων βελτιωμένων εκδόσεων του ιού που θα ήδη στοχεύουν υποδομές και μεγάλα δίκτυα.

Το ζήτημα υπογράμμισε και ο διευθυντής της Interpol, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV, όπου επισήμανε ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια κλιμακούμενη απειλή η οποία δεν έχει τελειώσει. Αναφέρθηκε επίσης στο χαρακτηριστικό στοιχείο της κυβερνοεπίθεσης της Παρασκευής που εντοπίζεται στην απαίτηση για την καταβολή λίτρων σε συνδυασμό με “τη δράση ενός ιού” ώστε η κυβερνοεπίθεση να διαδοθεί αυτόματα.

«Το εύρος της κυβερνοεπίθεσης είναι πρωτόγνωρο. Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν περισσότερα από 200.000 θύματα σε τουλάχιστον 150 χώρες. Μεταξύ των θυμάτων, συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρικές κοινοπραξίες. Προς το παρόν είμαστε στη φάση κλιμάκωσης της απειλής…»

τόνισε χαρακτηριστικά ο Γουέινραιτ.

Διαβάστε  Η τεχνητή νοημοσύνη σε λάθος χέρια απειλεί την ασφάλεια και τη Δημοκρατία

Το κακόβουλο λογισμικό ransomware είναι ένας ισχυρός ιός που «παραλύει» τους υπολογιστές, καθώς κρυπτογραφεί αρχεία (βίντεο, φωτογραφίες, αρχεία word), τα οποία οι χρήστες δεν μπορούν να επανακτήσουν. Ο ιός που ονομάζεται «WannaCry».

Οι ειδικοί αναμένουν νέο μεγαλύτερο κύμα μολύνσεων τη Δευτέρα, όταν οι υπάλληλοι βρεθούν στα γραφεία τους και εκατομμύρια υπολογιστές θα τεθούν σε λειτουργία.

Διαβάστε  Και το site της Honda στο στόχαστρο Τούρκων Hackers που ζητούν την απέλαση των 8

Ο WannaCry, που ήταν μέρος κλοπής από την NSA, εξαπλώνεται εκμεταλλευόμενος κάποιο κενό ασφαλείας των Windows, σε όσους υπολογιστές δεν έχουν κάνει την τελευταία αναβάθμιση της Microsoft, που ήταν διαθέσιμη από τον Μάρτιο. Τον περασμένο μήνα, έγινε γνωστό, πως αυτό ήταν ένα εργαλείο κατασκοπίας της NSA.

«Όσοι έχουν πέσει θύματα του ιού αυτού, έχουν έξι ώρες να πληρώσουν τα λύτρα που ζητά ο χάκερ καθώς στη συνέχεια τα λύτρα ανεβαίνουν»

, δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας ασφαλείας Kaspersky Lab, σημειώνοντας πως:

Διαβάστε  Ειδική πλατφόρμα info-sharing κατά του hacking έστησε η ιαπωνική αστυνομία

Οι περισσότεροι πολίτες που έχουν πληρώσει τα λύτρα μέσα στο χρονικό όριο των έξι ωρών, φαίνεται να έχουν καταβάλλει 300 δολάρια.

[graphiq id=”6tdal57HKId” title=”Ποιό κοστοβόροι τύπου Cybercrime” width=”700" height=”515" url=”https://sw.graphiq.com/w/6tdal57HKId” frozen=”true”]

Διαφήμιση