Ο Τίλερσον παγώνει σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας με… συνέντευξη

Ο Τίλερσον παγώνει σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας με… συνέντευξη

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπου -μεταξύ άλλων- υποστήριξε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας είναι στο χαμηλότερο επίπεδο της μεταψυχροπολεμικής εποχής, κλίμα όμως που δεν διαφάνηκε στη συνάντηση Τραμπ-Λαβρόφ.

Η τοποθέτηση υποβάθμισης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας από τον καθ ύλην αρμόδιο, υπουργό Εξωτερικών έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τον Ντόναλντ Τραμπ όπου το ζήτημα ενδεχόμενης συνεργασίας στελεχών του επιτελείου κατά την προεκλογική περίοδο με Ρώσους πράκτορες και διπλωμάτες βρίσκεται στο επίκεντρο μετά την καρατόμηση του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμει.

«Σκεφτόμαστε γενικά ότι αυτό δεν είναι υγιές για τον κόσμο (…) Δεν είναι σίγουρα υγιές για εμάς, για τους Αμερικανούς πολίτες, τα συμφέροντά μας στον τομέα της εθνικής ασφάλειας»

υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο εκτόνωσης. Ο Ρεξ Τίλερσον απέκλεισε οποιοδήποτε «νέο ξεκίνημα» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, που θα επιτευχθεί μέσω μιας διαδικασίας «επανεκκίνησης» (reset) όπως είχε γίνει το 2009 επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα και με την Χίλαρι Κλίντον στο τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Διαφήμιση

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε μια νέα καλή αρχή» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός. «Λέξεις όπως “επανεκκίνηση” είναι ξεπερασμένες. Δεν μπορούμε να κάνουμε επανεκκίνηση. Δεν μπορούμε να διαγράψουμε το παρελθόν. Δεν μπορούμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Θα ξεκινήσουμε με όσα ήδη έχουμε»

σημείωσε ο ίδιος. Αναφορικά με τις κατηγορίες εκ μέρους των αμερικανικών μυστικών πληροφοριών σχετικά με ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο Τίλερσον παραδέχθηκε πως «οι Ρώσοι τριγύριζαν γύρω από την εκλογική μας διαδικασία».

Όμως «όπως οι εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών το υπογράμμισαν επίσης, δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα σχετικά με τον αντίκτυπο που αυτό μπορεί να είχε». «Πρέπει να δούμε αυτή τη σχέση με μια ευρύτερη προοπτική (…) προκειμένου να την αποκαταστήσουμε, εφόσον αυτό θα είναι δυνατό» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Διαφήμιση