Ο Μακρόν πάει Δεξιά… πριν πάει Βερολίνο, νέος πρωθυπουργός ο Φιλίπ

Ο Μακρόν πάει Δεξιά… πριν πάει Βερολίνο, νέος πρωθυπουργός ο Φιλίπ

Τον κεντροδεξιό πολιτικό Εντουάρ Φιλίπ, που ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους, διόρισε πρωθυπουργό της Γαλλίας ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, πριν το ταξίδι του στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ.

Η επιλογή του Φιλίπ αν και αναμενόμενη έχει ιδιαίτερα σημαντικό ειδικό βάρος προ των εκλογών αλλά και από τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Ο Μακρόν κάνει σαφή πολιτική επιλογή να στραφεί στη Δεξιά αν και απολαμβάνει υποσττήριξη στελεχών από τους σοσιαλιστές, οι οποίοι βρίσκονται όμως σε διαδικασία αποσύνθεσης.

Η πολιτική που επέλεξε ο Μακρόν εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη διάσπαση των Σοσιαλιστών του Ολάντ, ενώ στην ουσία θα έχει μια δεξιά κυβέρνηση με… σοσιαλιστικές νότες, ώστε να παγιώσει τη διαίρεση και να αποκτήσει ο ίδιος στέρεες βάσεις.

Διαβάστε  Ο Τραμπ εμπρηστής του G7, Μακρόν-Μέρκελ έσωσαν τα προσχήματα

Η επιλογή του Φιλίπ για τη θέση του πρωθυπουργού και αρχηγού του κόμματός που δημιούργησε ο Μακρόν οδηγεί στην Ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Φιλίπ ανήκει στο βασικό κόμμα της Κεντροδεξιάς, «Οι Ρεπουμπλικανοί», στο οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων ο Νικολά Σαρκοζί, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Αλέν Ζιπέ.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας θεωρείται πολιτικό τέκνο του τελευταίου και μάλιστα ήταν ένας εκ των δύο εκπροσώπων του, κατά τη διάρκεια της καμπάνιας του κ. Ζιπέ για το χρίσμα της Κεντροδεξιάς εν όψει των προεδρικών εκλογών, το 2016. Τελικώς το χρίσμα έλαβε ο Φ. Φιγιόν.

Διαβάστε  Συμφωνία για διπλασιασμό εμπορίου Τουρκίας-Γαλλίας

Ο Εντουάρ Φιλίπ είναι 46 ετών, βουλευτής από το 2012 και πρόεδρος της Περιφέρειας της Χάβρης.
O νέος, κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας κάνει έτσι άνοιγμα στο φιλελεύθερο κομμάτι της Κεντροδεξιάς, εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 11ης και 18ης Ιουνίου, όπου στόχος του Εμανουέλ Μακρόν είναι μία φιλική προς τον ίδιο πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ώστε να μπορέσει να κατευθύνει προσωπικά το κυβερνητικό έργο και να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά την προεκλογική περίοδο.

Διαβάστε  ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία βομβάρδισαν τη Συρία

Η κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ, η πλήρης σύνθεση της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη, θα πρέπει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της νέας Εθνοσυνέλευσης (τουλάχιστον 289 εκ των 577 ψήφων) στις αρχές Ιουλίου, μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Διαφήμιση