Η Αυστρία μπροστά σε πολιτική δίνη και το χάος

Η Αυστρία μπροστά σε πολιτική δίνη και το χάος

Θέμα ημερών είναι πλέον η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Αυστρία μετά την πολιτική διαδοχή στο συγκυβερνών Λαϊκό Κόμμα, που έφερε στη θέση του προέδρου τον 30χρονο νυν υπουργό Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ζήτησε την άμεση διάλυση της κυβέρνησης και την προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Στις δηλώσεις του μετά την τρίωρη συνεδρίαση του ανώτερου αυτού οργάνου του κόμματός του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε πως αύριο θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, όσο και με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με τους οποίους θα συζητήσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση και την πρότασή του για πρόωρες εκλογές.

Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες φέρνει στο προσκήνιο τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς από τους οποίους, μετά τις προεδρικές, βέβαιη θεωρείται η άνοδος της ακροδεξιάς, ενώ με βάση τις θέσεις του νέου προέδρου του Λαϊκού Κόμματος το ενδεχόμενο σχηματισμού νέου μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες φαντάζει απίθανο. Από την άλλη πλευρά με την άνοδο της ακροδεξιάς και τη επικίνδυνη στροφή στο μεταναστευτικό που έχει κάνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς η προοπτική συγκυβέρνησης Δεξιάς-ακροδεξιάς αποκτά ιδιαίτερη δυναμική.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς στόχος είναι κατά πρώτο, η κατάθεση από κοινού, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, πρότασης για ταχεία προκήρυξη πρόωρων εκλογών ώστε να μην συνεχίζεται ο μακρύς προεκλογικός αγώνας που, κατά τη γνώμη του, διεξάγεται εδώ και πολύ καιρό. Κατά δεύτερο, ο ίδιος θεωρεί πως υπάρχει αρκετός χρόνος ως το καλοκαίρι για την υλοποίηση αυτών που είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο κυβερνώντα κόμματα, ενώ κατά τρίτο ζητά να υπάρξει “ένας σύντομος, εντατικός και έντιμος προεκλογικός αγώνας, για το συμφέρον των πολιτών και της χώρας”. Προφανώς στο πλαίσιο της επικρινόμενης, από παρατηρητές, ήδη από καιρό, τακτικής του της κινδυνολογίας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποίησε στις αποψινές δηλώσεις του – χωρίς βέβαια να εξηγεί το “γιατί” – πως εάν οι προτάσεις του αυτές δεν γίνουν δεκτές, τότε “η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χάος”.

Ο ίδιος ανέφερε πως η διοικούσα επιτροπή αποδέχθηκε το αίτημά του να καταγραφούν στο καταστατικό του κόμματος, οι νέες (ΣΣ επικρινόμενες από παρατηρητές ως “απολυταρχικές”) δικαιοδοσίες που δίνονται στον αρχηγό του κόμματος, ενώ ανακοίνωσε ταυτόχρονα πως το Λαϊκό Κόμμα πρόκειται να κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές με νέα ονομασία ως “Λίστα Σεμπάστιαν Κουρτς – το νέο Λαϊκό Κόμμα”, ουσιαστικά δηλαδή ως προσωποπαγής λίστα, με υποψήφιους αποκλειστικά και μόνον της δικής του επιλογής.

Διαφορετική θέση έχει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, ο οποίος βρίσκεται σε αναζήτηση νέων πλειοψηφιών στη Βουλή, έπειτα από τη σαφή απαίτηση για πρόωρες εκλογές που είχε διατυπώσει την Παρασκευή, ο τότε εκκολαπτόμενος ακόμη, για νέος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

“Δεν θέλουμε πρόωρες εκλογές και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να πετύχουμε ουσιαστικές πολιτικές λύσεις στη Βουλή, ακόμη και αν είναι αναγκαία μία αλλαγή πλειοψηφίας, ή ακόμη και με σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας”

είχε τονίσει ο καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, προτείνοντας τη συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό και στο Λαϊκό Κόμμα, στον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος όμως λίγο αργότερα την απέρριψε.

Η απαίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς για πρόωρες εκλογές συνδέεται με τον κίνδυνο που ο ίδιος θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει, να υπάρξει δηλαδή μία φθορά του σε έναν μακρύ προεκλογικό αγώνα έως την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, το φθινόπωρο του 2018. Ο ίδιος θα ήταν αναγκασμένος να παραμείνει σε αυτό το χρονικό διάστημα μόνον “δεύτερος” στην κυβέρνηση συνασπισμού ως αντικαγκελάριος στη θέση του Ράινχολντ Μιτερλένερ, υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος θα είναι προφανώς και ο κύριος αντίπαλός του στις επόμενες εκλογές.

Λόγω της μεγάλης δημοτικότητας του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς – ο οποίος επικρίνεται από τους αντιπάλους για “άκρατο λαϊκισμό”, με τις θέσεις του να συναγωνίζονται σε σκληρότητα εκείνες της ακροδεξιάς – εκλαμβάνεται από τους “σκληροπυρηνικούς” του Λαϊκού Κόμματος ως το “μέλλον” του κόμματος που θα το οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των ποσοστών του ή ακόμη και στην πρώτη θέση σε πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, αντί των Σοσιαλδημοκρατών.

Το Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από 30%, ζητά ήδη εδώ και πολύ καιρό πρόωρες εκλογές στις οποίες το ίδιο θα διεκδικήσει την ανάληψη σχηματισμού κυβέρνησης και το αξίωμα του καγκελάριου από τον αρχηγό του, τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος θεωρείται ως η σκληρότερη εκδοχή του διαβόητου πρώην αρχηγού των Ελευθέρων Γεργκ Χάιντερ.

Διαφήμιση