Εξουθενωμένη η ελληνική οικονομία, ξανά σε ύφεση (γραφήματα)

Εξουθενωμένη η ελληνική οικονομία, ξανά σε ύφεση (γραφήματα)

Οι καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση, η συνεπακόλουθη αβεβαιότητα και η πιο πολιτική πιστωτικής συρρίκνωσης των τραπεζών οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2017 τόσο σε ετήσια όσο και τριμηνιαία βάση, γεγονός που οδηγεί σε επιβεβαίωση των προβλέψεων του ΔΝΤ, σε μεγάλο βαθμό.

Τα στοιχεία δείχνουν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% σε ετήσια βάση και κατά 0,1% σε σχέση με το επίσης υφεσιακό τελευταίο τρίμηνο του 2016. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατατέθηκε στη Βουλή το Σάββατο καταγράφει ανάπτυξη μόνο 1,8% φέτος, υπό την προϋπόθεση της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, τη στιγμή που ο κρατικός Προϋπολογισμός του προηγούμενου Δεκεμβρίου βασίστηκε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% φέτος. Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου στο α΄ τρίμηνο του 2017, παρουσίασε μείωση 0,3% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2016.

Διαβάστε  Αξιολόγηση: Κλείνει με χαμηλότερη ανάπτυξη και χωρίς μέτρα το δημοσιονομικό

Το ΔΝΤ και οι υπόλοιποι θεσμοί έχουν ήδη αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και παράλληλα για την ανεργία και τα δημόσια έσοδα, γεγονός που δημιούργησε τρύπα στα δημοσιονομικά.

Διαφήμιση

Η ΕΛΣΤΑΤ προαναγγέλλει ότι θα προβεί σε νέα ανακοίνωση στις 2 Ιουνίου όταν θα έχει επιπλέον διαθέσιμα στοιχεία για το α’ τρίμηνο του έτους. Βασίζει την εκτίμηση για ύφεση 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2017 στα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής διαθέσιμα.

Δεν έχει, όπως αναφέρει, ενσωματώσει τα στοιχεία Μαρτίου για το ισοζύγιο πληρωμών, αλλά και τα τριμηνιαία στοιχεία για τον τζίρο στις υπηρεσίες και την πορεία της ανεργίας.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2016 η ΕΛΣΤΑΤ είχε των υστέρων αναθεωρήσει τις προβλέψεις της, ανακοινώνοντας ότι η ύφεση στην Ελληνική οικονομία έφτασε στο 1,1% του ΑΕΠ, πρόβλεψη η οποία παραμένει και στις σημερινές ανακοινώσεις.

Διαβάστε  Στους 152 μειώθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία

Σημειώνεται επίσης ότι τις σημερινές ανακοινώσεις είχε προαναγγείλει ως πάρα πολύ σημαντικές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς θεωρούνται ως ένδειξη των επιπτώσεων που προκλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο από τη χρονοκαθυστέρηση τη διαπραγμάτευση αλλά και των συνολικών προοπτικών για την ελληνική οικονομία.

Διαφήμιση