Τα γεωπολιτικά μηνύματα της κινεζικής φιέστας, μετά τα πυροτεχνήματα του Κιμ

Τα γεωπολιτικά μηνύματα της κινεζικής φιέστας, μετά τα πυροτεχνήματα του Κιμ

Γεωστρατηγικές προεκτάσεις επιχείρησε να δώσει στο πρόγραμμα “Μια Ζώνη-Ένας Δρόμος” ο πρόεδρος της Κίνα Σι Ζινπίνγκ, επιχειρώντας παραλληλισμούς με το δρόμο του μεταξιού και με την ανάγκη ειρήνης ώστε να ευοδωθούν οι οικονομικές συμφωνίες, λίγες ώρες μετά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα.

Κατά πολλούς αναλυτές η βολή πυραύλου μεταδίδει τα δικά της γεωπολιτικά μηνύματα, αυτή τη φορά στοχεύοντας τη Ρωσία, λόγω του τόπου εκτόξευσης και της τροχιάς που ακολούθησε, ενώ ακολουθεί τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση κεντρικός στόχος της οποίας ήταν επίσης η Ρωσία, οι δράστες της οποίας όμως δεν έχουν προσδιοριστεί.

Ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε ότι η πρωτοβουλία πρέπει να υλοποιηθεί σ’ έναν δρόμο ειρήνης και ευημερίας. «Οι αρχαίοι δρόμοι του μεταξιού ευδοκίμησαν σε περιόδους ειρήνης, αλλά έχασαν την δυναμική τους, σε καιρούς πολεμικών συγκρούσεων. Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας ‘Μία Ζώνη –Ένας δρόμος’ απαιτεί ένα ειρηνικό και σταθερό περιβάλλον» δήλωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.
Την κινεζική οικονομική πρωτοβουλία χαιρέτισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας την ανάγκη για βελτίωση της συνεργασίας στην περιοχή της Ευρασίας.
Κατά την έναρξη της σχετικής διάσκεψης, η οποία πραγματοποιείται στην κινεζική πρωτεύουσα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη –Ένας δρόμος» ως ένα πρακτικό παράδειγμα συνεργασίας στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, αλλά και της βιομηχανίας, σημειώνοντας ότι η Ρωσία υποστήριξε από την αρχή την υλοποίησή της.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ιστορικό παράδειγμα της συνεργασίας του «Δρόμου του Μεταξιού» μέσω της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής, δίνοντας έμφαση στην επανάληψη του εγχειρήματος τον 21ο αιώνα, όπου ο κόσμος είναι αντιμέτωπος «με μία σειρά σοβαρών προκλήσεων».

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τον Κινέζο πρόεδρο η χώρα του θα επενδύσει κεφάλαια ύψους 100 δισεκατομμυρίων γουάν (14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την υλοποίηση της εμπορικής και οικονομικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη –Ένας δρόμος».

Διαφήμιση