Ταυτόσημες δηλώσεις που χωρίς προσεκτική ανάγνωση και τις απαραίτητες συσχετίσεις δεν βγάζουν ιδιαίτερο νόημα έχουν πραγματοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Νοτίου Κορέας και της Βορείου Κορέας. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Μουν δήλωσαν ανοιχτοί σε συζητήσεις εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες.
Στην πραγματικότητα οι τρεις ηγέτες έκαναν ένα μεγάλο βήμα, την πρώτη δημόσια συμφωνία τους, δήλωσαν προθυμία για συζητήσεις αποκλιμάκωσης και χρησιμοποιώντας ακριβώς τις ίδιες διατυπώσεις πάγωσαν τη συνέχεια, μιλώντας για τις κατάλληλες συνθήκες.
Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι δεν μπορούν να γίνουν συνομιλίες καθώς είναι παραπάνω από προφανές ότι οι συνθήκες είναι κάθε άλλο παρά κατάλληλες. Ωστόσο η διατύπωση αυτή και από τους τρεις καθιστά σαφές ότι υπάρχει επικοινωνία και ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανοιχτοί.
Αυτό συνέβη μετά από πίεση του Πεκίνου στην Πιονγιάνγκ και επικοινωνίες του Κινέζου προέδρου Ξι με τον Τραμπ και τον Μουν. Οι διατυπώσεις αυτές αν και κενές ουσίας επιτυγχάνουν την επισφράγηση τους ασφαλούς και αξιόπιστου διαύλου επικοινωνίας, είναι ένα μήνυμα που ανοίγει τον διάλογο στο παρασκήνιο.
Στη διπλωματική γλώσσα οι “κατάλληλες συνθήκες” είναι λέξη κλειδί που σημαίνει ότι θα εργαστούν παρασκηνιακά ομάδες, μέσω αξιόπιστων διαύλων, ώστε να διαμορφωθούν οι “κατάλληλες συνθήκες”, που συνεπάγεται ότι υπάρχει έμμεση επικοινωνία, μέσω του κοινά αποδεκτού και αποδεδειγμένα αξιόπιστου διαύλου που δεν είναι άλλος από την Κίνα.
Τι είπαν οι ηγέτες
Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας θα ήταν πρόθυμη να διεξάγει διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τις κατάλληλες συνθήκες, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας 13 Μαΐου, ανέφερε το Reuters.
Το σχόλιο έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε ότι θα τον “τιμούσε” συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ γιονγκ Ουν αν το επιτρέψουν οι περιστάσεις.
Καθώς η κυβέρνηση της Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να αναπτύσσει πυραύλους και πυρηνικά προγράμματα, η κυβέρνηση Trump κατέστησε σαφές ότι διατηρεί ανοικτές τις επιλογές της για τη διαχείριση της κατάστασης.
Ο Μουν είπε στην πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος ότι θα ξεκινήσει αμέσως τις προσπάθειες για την εκτόνωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο και ότι θα ανοίξει δίαυλο διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο προκειμένου να εξομαλυνθούν οι εντάσεις που προκάλεσε η εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η δήλωσή του με την οποία αφήνει ανοιχτό παράθυρο διαλόγου με την Πιονγιάνγκ λέγοντας ότι είναι έτοιμος για συναντήσεις με τον Κιμ εφόσον οι συνθήκες είναι σωστές.