Μηνύματα στη Μέρκελ μέσω Τσίπρα έστειλε ο Ερντογάν

Μηνύματα στη Μέρκελ μέσω Τσίπρα έστειλε ο Ερντογάν

Προσπάθεια ανίχνευσης των τουρκικών προθέσεων σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο ήταν η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κίνα, με τις δυο πλευρές να δίνουν προτεραιότητα σα ζητήματα οικονομικής συνεργασίας αποφεύγοντας να ακανθώδη των τουρκικών προκλήσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να χρησιμοποιήσει την πρώτη συνάντηση με Ευρωπαίο ηγέτη θέλοντας να στείλει μηνύματα στη Γερμανία για το προσφυγικό, τη visa και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στα θέματα οικονομικής συνεργασίας όπου μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις και οφέλη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ στο τέλος της συνάντησης ο Τούρκος πρόεδρος «μετακινήθηκε προς την ατζέντα αυτή και την υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό», ενώ εξέφρασε την επιθυμία για την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Η τελευταία φράση είναι αυτή που προκάλεσε προβληματισμό τόσο στη διπλωματική αποστολή όσο και στα media, ωστόσο δεν μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί χωρίς να συνδεθεί με το end game του Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε  Υπεγράφη η συμφωνία για το Σκοπιανό

Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα και δέκα λεπτά και οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών που επισκέπτονται χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι αναφέρεται όταν μιλάει για πλήρη εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης ο Ταγίπ Ερντογάν, αν και οι δηλώσεις του τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δώσουν απαντήσεις.

Ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα την στηρίζει, αρκεί να το επιδιώκει και να το θέλει και η ίδια η Άγκυρα.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Το μπαλάκι στην Ευρώπη για εγγυήσεις

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Ε.Ε. δεν υλοποιεί τη δέσμευσή της για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται ευρωπαϊκές χώρες, με τον Αλ. Τσίπρα να απαντά ότι η Ελλάδα επιδιώκει να εφαρμοστεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

Στη συζήτηση για το Κυπριακό δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στο θέμα των Τούρκων στρατιωτικών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα του και ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο του Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κινεζική κυβέρνηση, στο ξενοδοχείο Four Seasons. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα διεθνούς οικονομικής συνεργασίας Γιώργος Τσίπρας. Από τουρκικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Διαβάστε  Διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου για τον EastMed εντός του 2018

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.