Η Ελλάδα μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων

Η Ελλάδα μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων

Τη συμφωνία εισδοχής της Ελλάδας στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών υπέγραψε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, κατά τις επαφές που υπήρξαν εκδηλώθηκε έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και για την προοπτική συνεργασίας γύρω από έργα υποδομών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Πρόκειται για κίνηση που εντάσσεται στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για τη συγχρηματοδότηση νέων επενδύσεων με την Κίνα, ως ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα, τύπου ΕΣΠΑ.

Διαφήμιση

Ειδικότερα, στη συνάντηση με την Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) -έναν τραπεζικό κολοσσό με πάνω από 500 εκατομμύρια πελάτες- εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον της Τράπεζας για επενδύσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο έχει σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την Central Eastern European Fund, που έχει στηθεί από την ICBC με προεδρεύοντά του τον πρώην πρόεδρο της ICBC, Jiang Jianging.

Το fund χρηματοδοτεί τα επενδυτικά πρότζεκτ της κινεζικής πρωτοβουλίας “16+1”, μια πρωτοβουλία που αφορά 16 χώρες της κεντρικές και ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες επενδύει η Κίνα στο πλαίσιο του One Belt One Road.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα είναι παρατηρητής αυτής της πρωτοβουλίας και εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής της. Η συνάντηση με την ελληνική πλευρά είχε αντικείμενο την ενδεχόμενη συνεργασία γύρω από έργα υποδομών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.

Σύμφωνα με πρώιμες πληροφορίες οι συζητήσεις επ αυτού του θέματος εστιάζονται στον τρόπο χρηματοδότησης έτσι ώστε να μην εγείρει ενστάσεις από την ΕΕ.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών, AIIB (Asian Investment and Infrastructure Bank). Πρόκειται για επενδυτική τράπεζα που αριθμεί 77 μέλη από όλον τον κόσμο, με πιο πρόσφατο μέλος της την Ελλάδα, η συμμετοχή της οποίας ανακοινώθηκε τις ημέρες της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα.
[graphiq id=”SeuQeNpwxv” title=”Κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας” width=”700" height=”632" url=”https://sw.graphiq.com/w/SeuQeNpwxv” frozen=”true”]

Διαφήμιση