Δήλωση G7 κατά hackers, η κενή απειλή που κοστίζει ακριβά

Δήλωση G7 κατά hackers, η κενή απειλή που κοστίζει ακριβά

Απόφαση-δέσμευση για κοινή δράση ενάντια στην αυξανόμενη απειλή από τις διεθνείς κυβερνοεπιθέσεις αναλαμβάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, όπως προκύπτει από το σχέδιο δήλωσης από τη συνάντησή τους στην Ιταλία.

Μπορεί το κείμενο συμπερασμάτων να έχει μεγάλη πολιτική βαρύτητα, η συγκεκριμένη όμως δήλωση στον απόηχο της συντονισμένης επίθεσης με ransomware σε ολόκληρο τον πλανήτη, δεν είναι παρά ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Αν ο κόσμος των υπηρεσιών πληροφοριών είναι δαιδαλώδης και αδύνατο να κατανοηθεί να ελεγχθεί και να συντονιστεί, τότε ο κόσμος του dark web είναι απλά άλυτο μυστήριο. Εκεί hackers, πράκτορες και ακτιβιστές μπλέκονται με χώρες, επιχειρήσεις, οργανωμένο έγκλημα, πρόκειται για έναν ολόκληρο παράλληλο κόσμο στο σκοτάδι.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Πεδίο μάχης για τους δασμούς και τα μάτια του Πούτιν το G7

Εκεί ξεκινούν και εκεί τελειώνουν στρατηγικοί σχεδιασμοί, ακόμα και πόλεμοι, εκεί στήνονται εκλογές, διακινούνται δισεκατομμύρια χρημάτων και τεράστιοι όγκοι πληροφοριών.

Αυτό το σύστημα δεν σκοπεύει κανείς να το χαλάσει, ούτε όμως και θα μπορούσε.

Αυτό που θα συμβεί είναι η ραγδαία αύξηση των δαπανών για cybersecurity σε επίπεδο χωρών, υπηρεσιών πληροφοριών καθώς και η αύξηση των κρουσμάτων κρατικά-καθοδηγούμενων κυβερνοεπιθέσεων.

«Αναγνωρίζουμε πως τα κυβερνοεπεισόδια αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη απειλή για τις οικονομίες μας και πως πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις οικονομικής πολιτικής»

αναφέρεται στο σχέδιο δήλωσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, λίγες ώρες μετά την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση που μόλυνε δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε σχεδόν 100 χώρες.

Διαβάστε  Cybersecutiry: Το cloud κλειδί ασφαλείας αλλά και πασπαρτού για τους hackers

Οι επτά ΥΠΟΙΚ ζητούν να υπάρξουν κοινές πρακτικές για να εντοπίζονται γρήγορα τα ευάλωτα σημεία στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και υπογραμμίζουν την ανάπτυξη αποτελεσματικών μέτρων για την αξιολόγηση της κυβερνοασφάλειας μεταξύ μεμονωμένων χρηματοοικονομικών εταιρειών και στο σύνολο του τομέα.

Το σχέδιο δήλωσης θα επανεξετασθεί πριν δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες της G7, οι οποίοι συζητούν για τα ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου που πραγματοποιούν στο Μπάρι της Ιταλίας.

Διαβάστε  Η Βόρεια Κορέα χτύπησε το Βρετανικό Σύστημα Υγείας

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η συζήτηση, η οποία είχε προγραμματισθεί πριν από τις χθεσινές επιθέσεις, ήταν «δυστυχώς πολύ επίκαιρη».

Διαφήμιση