Με τη γραμμή Τσακαλώτου για παράταση των διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο φαίνεται να ευθυγραμμίζεται η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση του είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Οικονομικών του G7. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί κι άλλος χρόνος, ένδειξη ότι η απόσταση που χωρίζει τους θεσμούς είναι μεγάλη.
Το ενδεχόμενο παράτασης των διαβουλεύσεων είναι απευκταίο, ωστόσο φαίνεται ότι χρησιμοποιείται ως ένδειξη προθέσεων και άρνηση τόσο του ΔΝΤ όσο και της Αθήνας για τεμαχισμό της συμφωνίας για αξιολόγηση και χρέος.
Διαβάστε επίσης: Τα μηνύματα Τσακαλώτου μέσω… παράτασης
Από την άλλη πλευρά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ακολουθεί παρελκυστική τακτική θέλοντας να οδηγήσει την κατάσταση σε αδιέξοδο και να επιτύχει “πολιτική λύση”, η οποία συνεπάγεται θεωρητικές και όχι πρακτικές και νομικές δεσμεύσεις για το χρέος.
Διαβάστε επίσης: Η συμφωνία για το χρέος και η φάκα
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαίωσε ότι το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε κατά την διάρκεια της Συνόδου, παρά το γεγονός ότι επίσημα δεν υπήρχε στην ατζέντα των θεμάτων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει πολιτική λύση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Το ΔΝΤ όμως επιμένει στην ανάγκη μεγαλύτερης σαφήνειας στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέος, θέση που στηρίζει και η Αθήνα, την οποία ενστερνίζεται η Κομισιόν όχι όμως το Βερολίνο και ο ESM.
Διαβάστε επίσης: Εξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2017 βλέπει η WSJ
“Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επί αυτού του πακέτου μέτρου ελάφρυνσης του χρέους. Δεν υπάρχει αρκετή σαφήνεια ακόμα. Οι εταίροι μας πρέπει να γίνουν πιο συγκεκριμένοι στους όρους ελάφρυνσης του χρέους”
δήλωσε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ ίδια από το Μπάρι της Ιταλίας
Όπως έχει κατ επανάληψη επισημάνει το Crisis Monitor το end game του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στοχεύει σε ρήγμα στον άξονα Αθήνας-ΔΝΤ-Κομισιόν και στην αποδοχή λύσης που θα περιλαμβάνει συνέχιση της εποπτείας από τον ESM μετά το 2018 με πρόσχημα νέα συμφωνία παράλληλων ενεργειών για το χρέος.
Η διαπραγματευτική γραμμή Σόιμπλε επενδύει στην εξάντληση πολιτικών και οικονομικών αντοχών της Αθήνας έτσι ώστε να υποκύψει στην λύση που θα προσφερθεί στο σημείο 0, στρατηγική που αν και έχει γίνει αντιληπτή είναι δύσκολο να καμφθεί ακόμα και να καταγγελθεί.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας στο Bloomberg τόνισε ότι
“χρειαζόμαστε και θέλουμε και το ΔΝΤ στην Ελλάδα, υπάρχουν συζητήσεις με το Ταμείο, το ΔΝΤ συμμετέχει στις συζητήσεις και πιστεύω ότι αυτό είναι εξαιρετικά θετικό. Δεν έχουμε ακόμα φτάσει σε συμφωνία, αλλά έχει σημειωθεί πρόοδος”
Το ενδεχόμενο δημόσιας αντιπαράθεσης κυβέρνησης-Σόιμπλε είναι άλλωστε ένα σενάριο που έχει αποτελεσματικά επεξεργαστεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και το οποίο θα λειτουργήσει ενισχυτικά για τον ίδιο, καθώς θα φανεί για άλλη μια φορά σκληρός θα προσελκύσει στήριξη και ψήφους από τους πιο συντηρητικούς και ταυτόχρονα θα οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση στα όρια και θα προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της χώρας.