Ο Ασαντ “σκοτώνει” τη Γενεύη, επενδύει στην Αστάνα

Ο Ασαντ “σκοτώνει” τη Γενεύη, επενδύει στην Αστάνα

Να σκοτώσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης, όπου διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα της Συρίας, επιχειρεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ επενδύοντας παράλληλα στις ζώνες αποκλιμάκωσης που συμφωνήθηκαν στην Αστάνα και εδραιώνουν την κυριαρχία του.

Με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό της Λευκορωσίας ο Μπασάρ αλ Άσαντ χαρακτηρίζει «άκαρπες» τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη μάχη ενάντια στους εχθρούς του.

Διαβάστε επίσης: Τώρα είναι η ώρα για Συρία, Κουρδικό Ισλαμικό Κράτος και Τουρκία

Διαφήμιση

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό της Λευκορωσίας ΟΝΤ, ο Σύρος πρόεδρος δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τις ζώνες αποκλιμάκωσης με την υποστήριξη του Ιράν και της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Είναι προφανές ότι το σχέδιο των ΗΠΑ-ΕΕ που προωθεί και ο ΟΗΕ για διαδικασία αποχώρησης του Άσαντ προσκρούει στον ίδιο, ενώ εντύπωση προκαλεί η σιωπή της Ρωσίας.

Η Μόσχα πάντως, σε ανύποπτο χρόνο, απέσυρε το ήμισυ των αεροπορικών δυνάμεων από τη Συρία, θέλοντας να στείλει μήνυμα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Άσαντ.

Σε αυτή τη φάση η Συρία τρέχει σε δυο ταχύτητες, μια της εδραίωσης των ζωνών ασφαλείας στην κεντρική και νότια χώρα και την άλλη της ενίσχυσης των Κούρδων και της μάχης δυτικών και συμμάχων κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα.

Ο κ. Άσαντ επίσης τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι οι ζώνες αποκλιμάκωσης θα δώσουν ευκαιρία στους αντάρτες να παραδώσουν τον οπλισμό τους και για να υπάρξει μια διαδικασία «συμφιλίωσης» με την κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν υιοθέτησαν στις 4 Μαΐου το ρωσικό σχέδιο δημιουργίας τεσσάρων ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία για τουλάχιστον έξι μήνες.

Διαφήμιση