Λαγκάρντ, Σαπέν δείχνουν Σόιμπλε για τις καθυστερήσεις

Αμετακίνητο το ΔΝΤ υποστηρίζεται από Κομισιόν και Γαλλία, ζητά πλήρες πακέτο μέτρων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Λαγκάρντ, Σαπέν δείχνουν Σόιμπλε για τις καθυστερήσεις

Σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε στην κατακλείδα των δηλώσεών της μετά την ολοκλήρωση του Washington Group στο Μπάρι της Ιταλίας η Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι “εμείς δεν έχουμε κάνει κανένα βήμα”.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απαντώντας στην πρώτη ερώτηση δημοσιογράφων για την πορεία των συζητήσεων επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει κάποια πρόοδο, καθιστώντας σαφές ότι το ΔΝΤ είναι αμετακίνητο και ότι οι κινήσεις γίνονται από τη Γερμανία και τον ESM, στίγμα που επαλήθευσε και κλείνοντας. Στόχος της Κριστίν Λαγκάρντ είναι να καταστήσει σαφές ότι έχει αναγνωρίσει την παγίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε συζήτηση που δεν θα έχει σαφή και μετρήσιμο οικονομικό αντίκτυπο αλλά θα κινείται στην κατεύθυνση του πολιτικού συμβιβασμού, κάτι που επιδιώκει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Το Ταμείο ζητά από τους Ευρωπαίους να τοποθετηθούν με συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβουν για να διευθετηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους πριν δεσμευθεί ότι θα συμμετέχει στο Ελληνικό Πρόγραμμα με νέα κεφάλαια, ακόμα και συμβολικά.

Διαφήμιση

Το πλαίσιο αυτό επιβεβαιώνει με δηλώσεις του και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος δηλώνει ότι:

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ευρωπαϊκών χωρών. Και πρέπει να εφαρμόσουν αυτή που ήταν από την αρχή μια αναγκαία μορφή εξισορρόπησης. Δηλαδή την ελάφρυνση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, του βάρους του χρέους, επί της ελληνικής οικονομίας και του προϋπολογισμού της. Οι εταίροι εξέφρασαν την βούληση να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 22 Μαΐου».

Παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν σημάδια «παραχωρήσεων» και «υποχωρήσεων», ώστε να επιτευχθεί ο απαιτούμενος συμβιβασμός, εν τούτοις οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν αρκετά και μάλιστα σε σημείο που να είναι ορατή η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Απομένουν πολλά να γίνουν από την πλευρά των Ευρωπαίων, τονίστηκε χαρακτηριστικά, αλλά θα μπορούσε να κλείσει το θέμα άμεσα, ακόμα και αύριο, αν υποχωρούσε η Γερμανία.

Αν και το γενικό πλαίσιο για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει επιβεβαιωθεί η εξειδίκευση των μέτρων καθυστερεί με ευθύνη του Βερολίνου καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί να σπάσει το μέτωπο Ελλάδας-Κομισιόν-ΔΝΤ προκαλώντας πολιτική αιμορραγία στην ελληνική κυβέρνηση και απειλώντας με εκτροχιασμό το σύνολο του προγράμματος.
Στο Ταμείο ζητούν να καταγραφούν λεπτομερειακά τα μέτρα και όχι με ενότητες. Απαιτούν να γνωρίζουν όλες τις κινήσεις που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι Ευρωπαίοι και σε ποια επίπεδα. Και επίσης τονίζουν ότι οι προηγούμενες προτάσεις των Ευρωπαίων ήταν κατώτερες των υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα.

“H θέση μας για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ υπογραμμίζοντας:

“Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους. Δεν έχει ακόμη προκύψει αρκετή σαφήνεια πάνω στο όλο θέμα, και έχουμε την ελπίδα ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα συνεχίσουν να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση”.

Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα της ότι «πραγματικά οι Ευρωπαίοι να φανούν πολύ πιο συγκεκριμένοι σε ό,τι αφορά τους όρους της ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που είναι απαραίτητο».

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.