Διπλή καταδίκη-περίεργη για συμμετοχή στον ISIS στη Θράκη

Διπλή καταδίκη-περίεργη για συμμετοχή στον ISIS στη Θράκη

Περισσότερα ερωτηματικά εγείρει παρά απαντά η καταδίκη δυο αλλοδαπών υπηκόων από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (Ισλαμικό Κράτος).

Οι δυο, ένας 20χρονος υπήκοος Υεμένης και ένας 30χρονος Σουηδός, είχαν συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2016 για κατοχή δυο μαχαιριών και ενός αορτήρα όπλου στα ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης.

Η ποινή που τους επιβλήθηκε ήταν 15 χρόνια κάθειρξης για σχέση και ένταξη στον ISIS. Σύμφωνα μάλιστα με τους δικηγόρους που χειρίστηκαν την υπόθεση ο πρόεδρος του Δικαστηρίου μειοψήφησε δεχόμενος ότι δεν έχουν σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Διαφήμιση

Οι δυο άνδρες αποδέχονται από την πλευρά τους τις κατηγορίες για παράνομη οπλοκατοχή για τα δυο μαχαίρια, τα οποία όπως αποδείχθηκε αγόρασαν από το Μοναστηράκι.

Ωστόσο από τα στοιχεία που έχει δημοσιευθεί ότι αποδεικνύουν τις σχέσεις τους με την τρομοκρατική οργάνωση και το γεγονός ότι θα ταξίδευαν με το λεωφορείο προς τα σύνορα. Οι ίδιοι απαντούν ότι πήγαιναν στο δάσος της Δαδιάς.

Με βάση αυτά τα στοιχεία φαντάζει ανθρωπίνως αδύνατο να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, εκτός εάν οι αρχές ανακάλυψαν άλλα ευρήματα στα κινητά τηλέφωνα ή στα πράγματα των καταδικασθέντων τα οποία δεν ανακοινώθηκαν.

Ωστόσο, αν υπήρχαν άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία δεν θα μειοψηφούσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου δίνοντας χώρο για νομικούς ελιγμούς και προσφυγή σε ανώτερο δικαστήριο.

Η δίκη των δύο καταδικασθέντων άρχισε χθες το πρωί και διήρκησε έως αργά το μεσημέρι, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης. H καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε σήμερα.

Με συνηγόρους υπεράσπισης τους δικηγόρους από την Κομοτηνή Άγγελο Νεστορίδη και Αθανασία Καραγκιοζάκη, οι δύο αλλοδαποί αρνήθηκαν κάθε σχέση με τον ISIS.

Σε δήλωσή του προς το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ένας εκ των δύο συνηγόρων υπεράσπισης, Άγγελος Νεστορίδης, είπε πως η απόφαση ήταν καταδικαστική 2 προς 1, μειοψηφούντος του προέδρου του δικαστηρίου, ο οποίος – κατά τον κ. Νεστορίδη- θεώρησε ότι οι δύο άνδρες ήταν αθώοι των κατηγοριών ένταξης και συμμετοχής στον ISIS, και “αναγνώρισε” την πλημμεληματική ενοχή τους για την κατοχή των δύο μαχαιριών. Τελικώς επεβλήθη ποινή κάθειρξης 15 ετών, κατά συγχώνευση, οκτώ χρόνια για τη συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση του ISIS και 12 χρόνια για την οπλοκατοχή.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Νεστορίδη,

«Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Κατέθεσαν ότι τα μαχαίρια, τα αγοράσανε από το Μοναστηράκι, κάτι που έχει επαληθευτεί. Είναι μαχαίρια που είδαν στο ίντερνετ, γιατί ήθελαν να πάνε στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Τους είπαν από το Μοναστηράκι ότι μπορούν να τα κατέχουν γιατί είναι μαχαίρια επιβίωσης από αυτά που χρησιμοποιούν και οι κυνηγοί, κάτι που αναφέρεται και στην κατάσχεση»

πρόσθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνήγορος υπεράσπισής τους.

Διαφήμιση