Ο Ερντογάν φαίνεται ότι κινδυνεύει

Δοκιμές πυραύλων, μπαράζ παραβιάσεων και απειλών προς Ελλάδα, Κύπρο και Κούρδους.

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι κινδυνεύει

Με κυριολεκτικά όλα τα μέτωπα ανοιχτά η Άγκυρα επιχειρεί να ενοχλήσει κάθε φίλο και γείτονα και να τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, πέντε ημέρες πριν από τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ και ενώ τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται στην Αθήνα. Ωστόσο το καυτό σκηνικό που έχει οικοδομήσει η Άγκυρα σε όλα τα μέτωπα αφήνει να εννοηθεί ότι εσωτερικά ο πανίσχυρος -μετά το Δημοψήφισμα- Ερντογάν νοιώθει απειλούμενος.

Νωρίτερα σήμερα η Άγκυρα ανακοίνωσε τη δοκιμή του πρώτου ιδίας κατασκευής πυραύλου που ονομάζεται «Κααν», στην επαρχία της Σινώπης, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Παράλληλα σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η ένταση στο Αιγαίο όπου σήμερα σημειώθηκαν 40 παραβιάσεις και μια εικονική αερομαχία.

Ενταση όμως επικρατεί και στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας όπου ο εξοπλισμός των Κούρδων ανταρτών YPG από τις ΗΠΑ και η υποστήριξή τους από τη Ρωσία δείχνει ότι ο ρόλος της Άγκυρας στην περιοχή θα είναι περιορισμένος.

Διαφήμιση

Προβλήματα δημιουργεί η Τουρκία και στο Νότο απειλώντας την Κύπρο για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερρίου σε οικόπεδα που ανήκουν στην κυπριακή Δημοκρατία, ενώ την ίδια στιγμή δυναμιτίζει τις συνομιλίες στο κυπριακό προβάλλοντας νέες απαιτήσεις και αξιώνοντας ανατροπή του πλαισίου.

Υψηλούς τόνους διατηρεί η Άγκυρα σε πολιτικό επίπεδο στο εσωτερικό επιμένοντας στην τακτική του πογκρόμ και έχοντας αποδεκατίσει Δημόσιο, δικαστικό σώμα και ένοπλες δυνάμεις, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται για επάνοδο στην ηγεσία του κόμματός του και ανασχηματισμό.

Σε διπλωματικό επίπεδο παγωμένες αλλά εν θερμώ είναι σχέσεις με την Ευρώπη και ιδιαίτερα με τη Γερμανία με την Άγκυρα να χρησιμοποιεί το προσφυγικό και τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα ως μοχλό πίεσης και επίδειξης αδιαλλαξίας για να πείσει για τον… κακό εαυτό της εφόσον αποκλειστεί από τη διαδικασία ένταξης και δεν λάβει ανταλλάγματα όπως η απελευθέρωση της visa και λεφτά.

Οι κινήσεις αυτές προδίδουν ανεξήγητο πανικό στο επιτελείο του Ταγίπ Ερντογάν καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει κερδίσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό Δημοψήφισμα, έσω και οριακά, έχει επιτύχει βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία και έχει εξασφαλίσει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ την ίδια ώρα έχει γίνει δεκτή η πρότασή του για ζώνες ασφαλείας στη Συρία.

Υπ αυτό το πρίσμα δεν μπορούν να εξηγηθούν οι υψηλοί τόνοι και οι προκλήσεις σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Η στρατηγική που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύει ότι τα γεγονότα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται και πως οι επερχόμενες ήττες είναι μάλλον πιο σημαντικές.

Διαφήμιση