Η Κομισιόν κατεβάζει τις προβλέψεις για ανάπτυξη στην Ελλάδα

Η Κομισιόν κατεβάζει τις προβλέψεις για ανάπτυξη στην Ελλάδα

Ουσιαστική επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2017 και το 2018 πραγματοποίησε η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις της, κίνηση ευρέως αναμενόμενη, η οποία έχει αποτυπωθεί και στην τεχνική συμφωνία.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη στο 2,1% φέτος και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2018 έναντι προβλέψεων για 2,7% φέτος και κατά 3,1% αντιστοίχως.

Ο Πιερ Μοσκοβισί παρουσιάζοντας τις νέες αναθεωρημένες προβλέψεις απέδωσε τη σημαντική υοβάθμιση των στόχων για ανάπτυξη στις “κακές οικονομικές επιδόσεις του 4ου τριμήνου του 2016 που συνεπάγονται πολύ χαμηλότερη επίπτωση βάσης (carry-over effect) για το 2017.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί επισήμανε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης επιβαρύνθηκε λόγω της καθυστέρησης της 2ης αξιολόγησης. “Η ολοκλήρωση (της αξιολόγησης) συνδέεται με τις συζητήσεις για το πρόγραμμα” επισήμανε “και πρέπει να γίνει γρήγορα και καλά” πρόσθεσε λέγοντας ότι “έχουμε τους τρόπους να το κάνουμε αυτό”.

Διαβάστε  Ο οδικός χάρτης με τα θετικά σοκ που θα ξυπνήσουν οικονομία και επενδυτές

Επίσης η Επιτροπή στην έκθεσή τηςεπισημαίνει ότι η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών αναμένεται να καθυστερήσει καθώς η δεύτερη αναθεώρηση δεν ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο. Εκτιμά ότι η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αποτελέσει τη βασική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης το 2017, με στήριξη από την αύξηση της απασχόλησης.

Μάλιστα για την πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,1% φέτος θέτει ως προϋπόθεση ότι η 2η αναθεώρηση θα κλείσει το πρώτο εξάμηνο του έτους και έτσι το επιχειρηματικό κλίμα θα βελτιωθεί, οδηγώντας στην επιστροφή των επενδύσεων. Επίσης ως παράγοντα αβεβαιότητας ανάγει και τους περιορισμούς του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο πεδίο της χρηματοδότησης των επενδύσεων οι οποίοι “θα μειωθούν μόνο σταδιακά, περιορίζοντας την αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου”.
Στην έκθεση γίνεται και αναφορά σε κινδύνους που “αφορούν κυρίως αβεβαιότητες σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης επικαιροποίησης του προγράμματος του ESM, αλλά και εξωτερικούς παράγοντες όπως οι διεθνείς και περιφερειακές γεωπολιτικές και οικονομικές εντάσεις”.
Η Κομισιόν επιβεβαιώνει τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος τόσο φέτος όσο και την επόμενη χρονιά (1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018). Η εκτίμηση λαμβάνει υπόψη το πακέτο μέτρων του 2016 αλλά “και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης αναθεώρησης και αποσκοπούσαν στην μερική αντιστάθμιση της εφαρμογής του ΚΕΑ”.

Διαβάστε  Λεμέρ και Die Zeit στρώνουν έδαφος για χαλαρή εποπτεία και ελάφρυνση χρέους

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για Ελλάδα
– Επιβράδυνση μείωσης ανεργίας στο 22,8% το 2017 και 21,6 το 2018, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 22% και 20,3% αντίστοιχα.
– Ο πληθωρισμός αναμένεται 1,2% το 2017 και 1,1% το 2018.

Πιο αργός θα είναι και ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων που αναμένεται να τρέξουν με 6,3% το 2017 εν συγκρίσει με 12%.

Διαβάστε  Σκοπιανό, χρέος και μετα-Μνημόνιο προσδιορίζουν την επόμενη κυβέρνηση

Διαφήμιση