Τις κατηγορίες σε βάρος του Νικολά Γκρουέφσκι για διαφθορά επαναφέρει στο προσκήνιο δημοσίευμα της DW σε μια περίοδο που η διαδικασία σύστασης κυβέρνησης στα Σκόπια έχει ξεκινήσει αλλά είναι αργή και θεωρείται ότι ακόμα και να τελεσφορήσει δεν θα είναι εφικτή η διακυβέρνηση της χώρας λόγω… κυκλωμάτων.
Οι τις ΗΠΑ να παρεμβαίνουν ευθέως μέσω του βοηθού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος βρέθηκε στα Σκόπια και είχε κύκλο επαφών με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και αναγνώρισε εμπράκτως τον Αλβανό νέο πρόεδρο του Κοινοβουλίου, η ανάληψη των καθηκόντων του οποίου προκάλεσε έκρηξη και βίαια επεισόδια από τους οπαδούς του VMRO, του Νίκολα Γκρουέφσκι.
Η Γερμανία πιέζει διπλωματικά προς την ίδια κατεύθυνση με τις ΗΠΑ, επιλέγει όμως να στείλει και άλλα μηνύματα μέσω δημοσιευμάτων, τα οποία ανεξαρτήτως ουσίας, επιχειρούν να παίξουν ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις ανεξάρτητου κράτους.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το πρώτο θέμα της DW σήμερα το οποίο σκιαγραφεί μια μακρά διαδρομή ηθικής και πολιτικής κατάπτωσης της ΠΓΔΜ διατυπώνοντας φόβους για το ενδεχόμενο να εξελιχθεί η χώρα σε θρυαλλίδα αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων.
Στο ίδιο δημοσίευμα περιγράφεται πως μια χώρα με status προς ένταξης χώρας στην ΕΕ διολίσθηση στην πολιτική αστάθεια και στο χείλος εθνοτικών συγκρούσεων που θα μπορούσαν να αποδειχθούν η σπίθα στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων.
Το δημοσίευμα ωστόσο αγνοεί τις ευθύνες ΕΕ και Βερολίνο για τον τρόπο που πάγωσαν και… έκαψαν τις προοπτικές ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη και τους ανέμους που έσπειραν με την πολιτική αποκλεισμού που ακολούθησε η ΕΕ μετά την ένταξη των ανατολικών χωρών και την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Η περίπτωση Γκρουέφσκι δεν είναι είδηση, αλλά ένα συνεχιζόμενο έγκλημα στην περιοχή, καθώς ο νεαρός τεχνοκράτης ανέβηκε με δυτικές δολοπλοκίες στην εξουσία και στηρίχθηκε από το NATO και τις ΗΠΑ, ενώ τώρα χάνοντας τις στηρίξεις του στράφηκε στο Κρεμλίνο…
Ακόμα κι έτσι όμως η ΠΓΔΜ δεν είναι ούτε το μόνο, ούτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής, όπως αποδεικνύεται από την τρίτη κατά σειρά πτώση κυβέρνησης στο Κόσοβο, λόγω της απαίτησης για αναβάθμιση της πολιτοφυλακής σε τακτικό στρατό. Αντιστοίχως και στην Αλβανία όπου η αντιπολίτευση πιέζει την κυβέρνηση Νάνο, ο οποίος με την σειρά του καταφεύγει σε ακροδεξιές κορώνες για να βρει στήριξη στο εθνικιστικό στοιχείο και στον… UCK.
Ακόμα πιο επικίνδυνη για την περιοχή όμως είναι η επέλαση της Τουρκίας η οποία βασιζόμενη στο θρησκευτικό στοιχείο οικοδομεί σχέσεις, ρίχνει κεφάλαια και τροφοδοτεί εξαρτήσεις, σε μια περίοδο που οι Βρυξέλλες κλείνουν την πόρτα στην Άγκυρα, αυτή διευρύνει την παρουσία της στην πίσω αυλή της Ευρώπης, τα Βαλκάνια.