Επικοινωνία Μουν-Ξι για Κιμ και THAAD

Επικοινωνία Μουν-Ξι για Κιμ και THAAD

Κύκλο επικοινωνιών για τη διαμόρφωση του πλαισίου συνεργασίας και αντιμετώπισης της απειλής της Βορείου Κορέας εγκαινίασαν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Μουν και Κινέζος πρόεδρος Ξι.

Οι Σοσιαλιστές του Μουν επανέρχονται στην εξουσία μετά από 10ετή απουσία και αφού κατέρρευσε η κυβέρνηση Παρκ λόγω του σκανδάλου Samsung.

Στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Ξι-Μουν συζητήθηκε και το ζήτημα της εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD, την ανάπτυξη της οποίας συμφώνησε με τις ΗΠΑ η Πάρκ και υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς οι ΗΠΑ προσπάθησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Βερολίνο-ΕΕ τρομάζουν από την επέλαση της Κίνας σε Ελλάδα και Βαλκάνια

Η Κίνα διαφωνεί με την ανάπτυξη του THAAD, υποστηρίζοντας ότι αποσταθεροποιεί το περιφερειακό ισοζύγιο ασφαλείας, χωρίς να αποτελεί ουσιαστική απάντηση στην απειλή που θέτουν τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.

Ο Μουν είπε στην πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος ότι θα ξεκινήσει αμέσως τις προσπάθειες για την εκτόνωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο και ότι θα ανοίξει δίαυλο διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο προκειμένου να εξομαλυνθούν οι εντάσεις που προκάλεσε η εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας.

Διαβάστε  Τραμπ και Κιμ γράφουν ιστορία στη Σιγκαπούρη

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η δήλωσή του με την οποία αφήνει ανοιχτό παράθυρο διαλόγου με την Πιονγιάνγκ λέγοντας ότι είναι έτοιμος για συναντήσεις με τον Κιμ εφόσον οι συνθήκες είναι σωστές.

Διαφήμιση