Τα μηνύματα Τραμπ μέσω FBI σε Πούτιν και Λαβρόφ

Τα μηνύματα Τραμπ μέσω FBI σε Πούτιν και Λαβρόφ

Μηνύματα που δεν είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού είχε η σημερινή ημέρα στην Ουάσιγκτον καθώς ο Ντόναλτ Τραμπ πρώτα απέλυσε τον διευθυντή ερευνών του FBI, που διερευνούσε τις σχέσεις του επιτελείου του με τη Ρωσία και στη συνέχεια υποδέχθηκε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Σεργέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τον διάλογο επί διμερών θεμάτων απαλλαγμένο από την ιδεολογία η οποία παρεμπόδισε τις σχέσεις επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία του να οικοδομηθούν καλύτερες σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Ρωσίας.

Οι δηλώσεις και οι πράξεις των δυο πλευρών τόσο το τελευταίο 24ωρο όσο και τις τελευταίες εβδομάδες με επίκεντρο τις διμερείς σχέσεις και το Συριακό διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο διαλόγου και προλειαίνουν το έδαφος για τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Διαφήμιση

Η βάση όμως, όπως αυτή προσδιορίστηκε από τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών σε business politics, που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν αξιώσεις δημοκρατικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών προς τη Ρωσία και λαμβάνουν οφέλη ως αντάλλαγμα.

Διαβάστε  Ο Τραμπ θέλει να τινάξει τη συμφωνία με το Ιράν στον αέρα, το γράφημα έχει τις απαντήσεις

Αν και σε πρώτη ανάγνωση οι δηλώσεις και οι διαρροές από τις συναντήσεις του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ρεξ Τίλερσον και τον Ντόναλντ Τραμπ δεν παρέχουν ιδιαίτερες ενδείξεις για το κλίμα στις διμερείς σχέσεις, μια πιο προσεκτική ανάγνωσή τους αποκαλύπτει το νέο πλαίσιο που έχει πλέον οριοθετηθεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στις συνομιλίες τους στον Λευκό Οίκο –παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον– οι οποίες διήρκεσαν λίγο περισσότερο από μία ώρα, έδωσαν έμφαση στην κατάσταση στην Συρία και στην ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά και στην μεταξύ τους συνεργασία σε άλλα διεθνή ζητήματα, χωρίς να αναφερθούν στις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Διαβάστε  Εμπρηστής ο Τραμπ έβαλε φωτιά στην Ουάσιγκτον και μπουρλότο στο NATO

Ο Τραμπ μετά το τέλος των συνομιλιών δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ότι πρέπει να θέσουμε τέλος στην τρομερή αιματοχυσία και πως ο καθένας μας εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή ώστε να δοθεί τέλος στον πόλεμο στην Συρία. Παράλληλα, προέτρεψε την Ρωσία, λέγοντας ότι πρέπει να “συγκρατήσει” το καθεστώς Άσαντ και το Ιράν. Τοποθέτηση που αποτελεί υπαναχώρηση από τη θέση περί απομάκρυνσης του Άσαντ από την εξουσία για την επίτευξη λύσης και την οποία υιοθέτησαν οι ΗΠΑ μετά τον βομβαρδισμό με χημικά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, δεν παρέλειψε να εγείρει το ζήτημα της Ουκρανίας και να επισημάνει τις ευθύνες της Ρωσίας στο ζήτημα της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ. Ωστόσο παρά τις επισημάνσεις του αυτές, εξέφρασε την επιθυμία του να αποκατασταθούν καλύτερες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Διαβάστε  Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει την επόμενη μέρα στη Συρία με Ιράν και Τουρκία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι δεν συζήτησαν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι επικέντρωσαν κυρίως την συζήτηση τους στις προτάσεις για τις ζώνες αποκλιμάκωσης στην Συρία, που είχαν γίνει προηγουμένως από τον ομόλογο του Ρεξ Τίλερσον. Ο Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε ακόμη ότι “αυτό που επιβεβαιώθηκε κατά τις συνομιλίες αυτές, είναι ότι παρά τις γνωστές δυσκολίες, οι χώρες μας, μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν από κοινού ώστε να επιλυθούν τα κύρια προβλήματα που υπάρχουν στην διεθνή ημερήσια διάταξη”.

Διαφήμιση