Κόσοβο: Πρόωρες εκλογές, έπεσε η κυβέρνηση

Κόσοβο: Πρόωρες εκλογές, έπεσε η κυβέρνηση

Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στο Κόσοβο αποφάσισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χασίμ Θάτσι, μετά από την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του Ισά Μουστάφα. Πρόκειται για την τρίτη κυβέρνηση του Κοσόβου η θητεία της οποίας τερματίζεται πρόωρα λόγω κρίσης.

Την πρόταση μομφής υπερψήφισαν εβδομήντα οκτώ βουλευτές (78) στο 120μελές κοινοβούλιο, μετά από καταγγελίες και πολιτικές ίντριγκες για αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων και δυσπιστία στην κοινή γνώμη.

Η πολιτική διαμάχη επικεντρώνεται στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βασικό την απελευθέρωση της visa, το NATO, την αναγνώρισης της χώρας διεθνώς, την αναβάθμιση της πολιτοφυλακής σε εθνικό στρατό και των σχέσεων με τη Σερβία, την Αλβανία και την πΓΔΜ καθώς και την εδραίωση πλαφόν για την εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο μη-Αλβανών πολιτών του Κοσσυφοπεδίου.

Διαφήμιση

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η πολιτική αντιπαράθεση για τη συνοριακή συμφωνία με το Μαυροβούνιο, το οποίο έγινε δεκτό στο NATO, καθώς ΗΠΑ και ΕΕ πίεζαν για τη συμφωνία ως προαπαιτούμενο για τη διαδικασία απελευθέρωσης της visa.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κόσοβο είναι αυτόνομη επαρχία της Σερβίας και κατοικείται κατά πλειοψηφία από εθνικά Αλβανούς. Από το 1999 έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του Βελιγραδίου, μετά από στρατιωτική επέμβαση του NATO, ενώ από το 2008 έχει κηρύξει την ανεξαρτησία του, ωστόσο αυτή δεν έχει αναγνωριστεί από πολλές χωρές – μέλη του ΟΗΕ.

Διαφήμιση