Γαλλία: Αλλαγή σκυτάλης, παραιτήθηκε η κυβέρνηση Καζνέβ

Γαλλία: Αλλαγή σκυτάλης, παραιτήθηκε η κυβέρνηση Καζνέβ

Η αλληλουχία των πολιτικών εξελίξεων που πυροδοτείται από την εκλογή του Εμμάνουελ Μακρόν στην προεδρία και την επικύρωση της από το Συνταγματικό Δικαστήριο ξεκίνησε σήμερα με την υποβολή της παραίτησης του πρωθυπουργού Μπερνάρ Καζνέβ και της κυβέρνησής του, στον επίσης απερχόμενο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Σε επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γαλλική προεδρία, ο Φρανσουά Ολάντ αποδέχεται τυπικά την παραίτηση «όπως ορίζει η δημοκρατική παράδοση» και ζητεί από τον κ. Καζνέβ να παραμείνει σε υπηρεσιακό ρόλο για να «χειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις ως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν είναι ο 8ος πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς συγκέντρωσε 20.743.128 ψήφους (66,1%) στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου έναντι 10.638.475 ψήφων (33,9%) για την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου Λοράν Φαμπιούς.

Διαφήμιση

Η αποχή ανήλθε σε 25,44%, καταγράφοντας άνοδο άνω του 3% σε σύγκριση με το πρώτο γύρο (22,23%) της 23ης Απριλίου.
«Καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, το Συνταγματικό Συμβούλιο τον ανακηρύσσει “εκλεγμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας”», είπε ο κ. Φαμπιούς. Θα αναλάβει καθήκοντα με την ολοκλήρωση της θητείας του Φρανσουά Ολάντ, τη 14η Μαΐου τα μεσάνυχτα.

Διαφήμιση