Δραματικές είναι οι συνέπειες της διολίσθησης της λίρας για τις τουρκικές τράπεζες καθώς διογκώνονται οι ήδη μεγάλες υποχρεώσεις τους σε ξένο νόμισμα πνίγοντας κάθε προοπτική ανάπτυξης και απειλώντας την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο Ερσίν Οζίνς, επικεφαλής της Turkiye Is Bankasi AS, ανέφερε ότι έχει αυξηθεί το κόστος χρηματοδότησης των τουρκικών τραπεζών, καθώς «η κεφαλαιακή επάρκεια είναι το κυριότερο πρόβλημα της τουρκικής τραπεζικής βιομηχανίας. Όπως ανέφερε οι συνολικές υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα αγγίζουν τα 200 δισ. δολάρια, ήτοι το 25% του ΑΕΠ της χώρας.
Ο τραπεζίτης ανέφερε, άλλωστε, τους κινδύνους που μπορούν να υπονομεύσουν το τραπεζικό σύστημα της γείτονος: ο νέος κύκλος υποχώρησης του νομίσματος, της τουρκικής λίρας, που υποτιμήθηκε κατά 17% το περασμένο έτος, η αύξηση των επιτοκίων εξαιτίας της σημαντικής επιτάχυνσης του πληθωρισμού και το ενδεχόμενο απότομης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Πρέπει να διαχειριστούμε αυτούς τους κινδύνους», υπογράμμισε ο κ. Οζίνς, καθώς απειλούν όχι μόνον τον τραπεζικό κλάδο αλλά και συνολικά την τουρκική οικονομία.
Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία του Bloomberg, η κερδοφορία των τουρκικών τραπεζών παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αν υπολογιστεί ως μέση απόδοση επί των κεφαλαίων των παραδοσιακών τραπεζών που λαμβάνουν καταθέσεις και χορηγούν δάνεια, τότε στη διάρκεια του προηγούμενου έτους διαμορφώθηκε στο 13%. Πρόκειται για επίπεδο υψηλότερο από την απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Τουρκίας, που φτάνει στο 10,2%.