Τα Fake news απειλούν τη Δημοκρατία, το Facebook προειδοποιεί

Τα Fake news απειλούν τη Δημοκρατία, το Facebook προειδοποιεί

Τη φήμη, του από μια ενδεχόμενη εκστρατεία προπαγάνδας στην οποία θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα προώθησης ψευδών ειδήσεων, προσπαθεί να σώσει το Facebook ξεκινώντας ενημερωτική καμπάνια στον έντυπο Τύπο.

Μετά τις επιπλοκές αμερικανικών εκλογών, την σκλήρυνση της νομοθεσίας στη Γερμανία και τις διαρκώς αυξανόμενες εκστρατείες hacking-leaking e-mails αλλά και την αποκάλυψη της Fake news farm στην πΓΔΜ, η διοικητική ομάδα του Facebook αναλαμβάνει προληπτική δράση.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Fake news και προπαγάνδα πριν κλείσουν οι κάλπες

Διαφήμιση

Η διευρυνόμενη απήχηση των socail media και ιδιαίτερα του Facebook και του twitter καθώς και η αυξανόμενη χρήση των πλατφορμών τους ως news aggrefators (συλλέκτες ειδήσεων) έχει μεταβάλλει το προφίλ τους και τα έχει αναγάγει σε πλατφόρμες πλήρους ενσωμάτωσης της καθημερινότητας.

Η δυνατότητά των social media να διαπαιδαγωγούν, να ενημερώνουν και να ψυχαγωγούν ταυτόχρονα ανόμοιες πληθυσμιακές ομάδες με βάση αλγόριθμους αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την εξέλιξή τους.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Πρόστιμα 50 εκατ. σε facebook και social media για fake news

Μια ακόμη κρίση αξιοπιστίας όμως θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική, καθώς εκτιμάται ότι θα ανέκοπτε την πορεία εξέλιξης στον χώρο της ενημέρωσης και προκαλώντας επιπλοκές στο project πλήρους ενσωμάτωσης στην καθημερινότητα.

Το Facebook έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις για την καταπολέμηση της διασποράς ψευδών ειδήσεων, κάτι που ήρθε στην επιφάνεια στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την αμερικανική προεδρία τον περασμένο χρόνο, όταν πολλές ανακριβείς αναρτήσεις μοιράστηκαν στο συγκεκριμένο, αλλά και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

[graphiq id=”iLQqVMq1lJj” title=”Πηγές ενημέρωσης στις αμερικανικές εκλογές του 2016" width=”700" height=”646" url=”https://sw.graphiq.com/w/iLQqVMq1lJj” frozen=”true”]

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου στη Βρετανία, καλεί τους χρήστες στη χώρα να είναι επιφυλακτικοί ως προς την εγκυρότητα των τίτλων ειδήσεων που δεν φαντάζουν πιστευτές και να ελέγχουν και άλλες πηγές προτού τις μοιραστούν, οι οποίες ενδεχομένως να μην είναι αξιόπιστες.

Διαβάστε επίσης: Fake news και Social Media εκλέγουν κυβερνήσεις

Επίσης επισημαίνει ότι θα διαγράφει τα πλαστά προφίλ και θα σταματήσει να προωθεί αναρτήσεις μετά από καταγγελίες χρηστών ως αναξιόπιστες ή ψευδείς.

Φίλτρα, ρυθμίσεις, επιπλέον προσωπικό αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες τεκμηρίωσης χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια αντικειμενικού ελέγχου του περιεχομένου καθώς πολλοί θα είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα καταγγελιών για να πλήξουν ακόμα και αληθινές ειδήσεις με τις οποίες απλώς δεν συμφωνούν.

Με τίτλο “Συμβουλές για τον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων”, οι καταχωρίσεις στον βρετανικό Τύπο αναφέρουν 10 τρόπους εντοπισμού αν μια είδηση είναι γνήσια ή όχι. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η ενδελεχής εξέταση ενός URL (δηλαδή της διεύθυνσης που χρησιμοποιείται για την επίσκεψη των ιστοσελίδων), η διερεύνηση της πηγής της και η αναζήτηση τυχόν ύποπτης διαμόρφωσης της ιστοσελίδας καθώς και η εξέταση για την γνησιότητα της φωτογραφίας.

[graph[graphiq id=”lwbdD23xDql” title=”Δημοσκόπηση (ΗΠΑ_: Πως ενημερώνονται οι ενήλικες Αμερικανοί” width=”700" height=”700" url=”https://sw.graphiq.com/w/lwbdD23xDql” frozen=”true”]p>Το Facebook ανακοίνωσε ότι έλαβε μέτρα εις βάρος δεκάδων χιλιάδων πλαστών λογαριασμών στη Βρετανία μετά τον εντοπισμό ύποπτης δραστηριότητας.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβανομένων του Twitter και του YouTube υφίστανται και εκείνα πιέσεις στην Ευρώπη όπου οι κυβερνήσεις απειλούν με την θέσπιση νέων νόμων και την επιβολή προστίμων αν οι εταιρείες δεν απομακρύνουν άμεσα εξτρεμιστικό περιεχόμενο.

Διαβάστε επίσης: Η βιομηχανία fake news κερδίζει εκλογές και κάνει… «επαναστάσεις»

Μάλιστα το Facebook έχει προσλάβει περισσότερους υπαλλήλους ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της διαγραφής βίντεο που δείχνουν δολοφονίες, αυτοκτονίες και άλλες βίαιες ενέργειες.

[graphiq i[graphiq id=”cQyJVw8Cis5" title=”Από ποιά social media ενημερώνονται οι Αμερικανοί” width=”700" height=”570" url=”https://sw.graphiq.com/w/cQyJVw8Cis5" frozen=”true”]ass="posttags">  , , , ,

Διαφήμιση