Συρία: Επανέναρξη συνομιλιών στη Γενεύη στις 16 Μαΐου

Συρία: Επανέναρξη συνομιλιών στη Γενεύη στις 16 Μαΐου

Τρεις ημέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας στην Αστάνα για τις ζώνες ασφαλείας και ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις συμμόρφωσης του Άσαντ ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ανακοινώνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, στις 16 Μαΐου.

Ο κύκλος επαφών της Γενεύης για το Συριακό διεξάγεται παράλληλα με τις συζητήσεις στην Αστάνα, τελεί όμως υπό την Αιγίδα του ΟΗΕ και εστιάζει στη στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας. Από την άλλη πλευρά στην Αστάνα καταβάλλεται προσπάθεια σταθεροποίησης της χώρας και επίτευξης εκεχειρίας.

Διαβάστε  Ο Τραμπ "χαρίζει" τη Συρία στον Πούτιν

Πρόκειται κατ ουσίαν για δυο ομόκεντρους κύκλους η αποτελεσματικότητα του δεύτερου όμως εξαρτάται καταλυτικά από την ολοκλήρωση του πρώτου.

Διαφήμιση

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αστάνα, μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας για τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης» στη Συρία, θα εφαρμοστεί πλήρως.
Πρόσθεσε ότι

«η επίτευξη μιας σημαντικής αποκλιμάκωσης της βίας θα βοηθήσει στην δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για τις πολιτικές εσωτερικές συνομιλίες στην Γενεύη».

Διαφήμιση