Την απόσταση που τους χωρίζει επί του ελληνικού προγράμματος επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να έχει πλέον υποβιβάσει ακόμα και τον ESM και να προβάλλει ως μοναδικός διαπραγματευτής από ευρωπαϊκής πλευράς.
Με τις προθεσμίες να πιέζουν τόσο για το Eurogroup όσο και τις γερμανικές εκλογές αλλά και για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρούν να ισχυροποιήσουν τις -αντίθετες- θέσεις τους με δημόσιες δηλώσεις, διαρροές και καθοδηγούμενες έρευνες.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι διαρροές, στον γερμανικό Τύπο, του νέου Μνημονίου πριν αυτό καταρτιστεί πλήρως και επικυρωθεί το το Eurogroup και το ΔΝΤ καθώς και ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων του ΔΝΤ στα αμερικανικά και βρετανικά media.
Ωστόσο, η εικόνα αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει στη συνάντηση Λαγκάρντ-Σόιμπλε στη σύνοδο των G7 από τις 11 έως τις 13 Μαΐου.
Η στρατηγική που ακολουθούν έως τώρα οι δυο πλευρές παραπέμπει σε προσπάθεια οικοδόμησης θέσεων, διαμόρφωσης συμμαχιών και καλλιέργειας του εδάφους για μια συμφωνία, το πλαίσιο της οποίας δεν έχει ακόμα επαρκώς προσδιοριστεί.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι δεδομένο, ούτε πρόκειται να πράξει ό,τι επιθυμεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Αντίθετα, επαναλαμβάνει ότι θα λάβει την απόφασή του για τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Ελλάδας αυστηρά με βάση τους κανόνες του, τους οποίους δεν θα παραβιάσει».
Η παραπάνω θέση ανήκει σε πηγή η οποία γνωρίζει τον τρόπο σκέψης των αξιωματούχων του ΔΝΤ που ασχολούνται με το «ελληνικό πρόβλημα». Η θέση αυτή μάλιστα δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμα και αν το απαιτήσει η κυβέρνηση Τραμπ.
Σύμφωνα με την πηγή,
«ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει το Ταμείο και κανένας δεν είναι σε θέση να ξέρει διότι δεν έχουν ούτε οι ίδιοι καταλήξει σε απόφαση»
Η πηγή ξεκαθαρίζει δια παντός ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα ανώτατα κλιμάκια του Ταμείου και το Δ.Σ. και όχι από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και του Βερολίνου, που παίζουν παιχνίδια σε συνεργασία με μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως ισχυρίστηκαν.
Η ίδια πηγή υπογράμμισε μετά βεβαιότητας ότι
«σε αντίθεση με όσα διακινούνται σε ευρωπαϊκά και ελληνικά ΜΜΕ, ο διεθνής οργανισμός θα αποφασίσει εάν θα έχει χρηματοδοτική συμμετοχή μόνο όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι πραγματικές συζητήσεις τώρα μόλις αρχίζουν και θα διεξαχθούν σε διάφορα επίπεδα.
Η ελληνική πλευρά είναι πεπεισμένη ότι οι πρώτες συζητήσεις θα διεξαχθούν στο Μπάρι της Ιταλίας, από τις 11 έως τις 13 Μαΐου, κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G7), στην οποία αναμένεται να παραστεί και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στη σύνοδο αυτή θα πάρει μέρος και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, χωρίς όμως να έχει δημοσιοποιηθεί εάν θα συμμετάσχει και στις πιθανές συζητήσεις για την Ελλάδα.