Σκοτώθηκε ο αρχηγός του ISIS στο Αφγανιστάν, μειώνονται τα έσοδα

Σκοτώθηκε ο αρχηγός του ISIS στο Αφγανιστάν, μειώνονται τα έσοδα

Τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, Αμπντούλ Χασίμπ, σκότωσαν κατά τη διάρκεια μάχης στις 27 Απριλίου, σε κοινή επιχείρηση αφγανικές και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στην ανατολική περιφέρεια Νανγκαρχάρ.

Το Ισλαμικό Κράτος ακολουθεί πολιτική επέκτασης στο Αφγανιστάν όπου συζητά για κοινές δράσεις με τους Ταλιμπάν, αναζητώντας νέα έσοδα, από το εμπόριο ναρκωτικών, καθώς χάνει εδάφη και πλουτοπαραγωγικές πηγές στη Συρία και το Ιράκ.

Το IS επιχειρεί να οικοδομήσει φήμη και να ελέγξει εδάφη με σκληρά χτυπήματα όπως το πρόσφατο σε νοσοκομείο στην Καμπούλ με πάνω από 100 θύματα.

Διαφήμιση

“Αυτή η επιτυχής επιχείρηση αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα στην αδυσώπητη επιχείρησή μας να νικήσουμε το ISIS-K στο 2017”, είπε ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Νίκολσον, από τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Καμπούλ. Το ISIS-K αναφέρεται στην οργάνωση “Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν” (παλιά ονομασία της περιοχής) η οποία ενώ διατηρεί σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία και το Ιράκ, δρα ανεξάρτητα. Το ISIS-K επιχειρεί στο Αφγανιστάν από το 2015, πολεμώντας εξίσου και τους Ταλιμπάν και τις δυνάμεις των Αφγανών και των Αμερικανών.

Η δήλωση, που ακολούθησε ανακοίνωση νωρίτερα από τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασράφ Γκανί, είπε ότι ο Χασίμπ είχε διοργανώσει την επίθεση της 8ης Μαρτίου στο νοσοκομείο με μια ομάδα μαχητών που είχαν μεταμφιεστεί σε γιατρούς. Στην επίθεση σκοτώθηκαν δεκάδες μέλη του ιατρικού προσωπικού καθώς και ασθενείς.
[graphiq id=”6kyoorfdO4Z” title=”Εκτίμηση εσόδων του ISIS” width=”700" height=”638" url=”https://w.graphiq.com/w/6kyoorfdO4Z” ]

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, 35 μαχητές και αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σκοτώθηκαν στην επίθεση της 27ης Απριλίου.

Εκατοντάδες μαχητές έχουν σκοτωθεί ή συλληφθεί φέτος, και η επιχείρηση συνεχίζεται, με πάνω από τις μισές περιφέρεις που ήλεγχε η ISIS-K να έχουν ανακτηθεί, επιτρέποντας στους κατοίκους ορισμένων περιοχών να επιστρέψουν για πρώτη φορά σε δύο χρόνια.
[gra[graphiq id=”2TDpwncjWXH” title=”Η παγκόσμια στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους” width=”700" height=”605" url=”https://w.graphiq.com/w/2TDpwncjWXH” ]

Διαφήμιση