Ουιγούροι-τζιχαντιστές: Η αφορμή για να μπει η Κίνα στη Συρία

Ουιγούροι-τζιχαντιστές: Η αφορμή για να μπει η Κίνα στη Συρία

Την πρόφαση των Κινέζων-Ουιγούρων τζιχαντιστών ενεργοποιεί το καθεστώς Άσαντ σε συνεννόηση με τη Μόσχα για να επιτύχει επαναπροσέγγιση με το Πεκίνο και να δώσει επαρκή κίνητρα και αφορμές για στενότερη συνεργασία και εμπλοκή της Κίνας στο συριακό ζήτημα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Σύρου πρέσβη στο Πεκίνο στους περίπου 5.000 Ουιγούρους εκτιμώνται ότι πολεμούν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.

Οι Ουιγούροι είναι μια από μειονότητες που ζουν μέσα στο κινεζικό έδαφος, έχουν επί μακρόν εκδηλώσει αποσχιστικές τάσεις και το Πεκίνου τους χρησιμοποιεί παραδοσιακά ως αφορμή για μια σειρά από μέτρα και αποφάσεις που οδηγούν σε σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης και περιορισμού ατομικών ελευθεριών στο εσωτερικό.

Διαφήμιση

Οι αρχές της Κίνας ανησυχούν διότι πολλοί Ουιγούροι, μειονοτικοί μουσουλμάνοι που μιλάνε μια γλώσσα που έχει πολλά κοινά με την τουρκική, έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ και πολεμούν στις τάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων εκεί, αφού ταξίδεψαν παράνομα μέσω νοτιοανατολικής Ασίας και Τουρκίας. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία ενός κινέζου ομήρου το 2015, εντείνοντας τις ανησυχίες του Πεκίνου για τους Ουιγούρους που πολεμούν στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε  Η Τουρκία "πουλάει εκδούλευση" στην ΕΕ με τη σύλληψη στελέχους του Ισλαμικού Κράτους

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Σιντζιάνγκ τα τελευταία χρόνια, κατά κύριο λόγο σε επεισόδια μεταξύ μειονοτικών Ουιγούρων και μελών της κυρίαρχης εθνότητας των Χαν. Η κυβέρνηση της Κίνας επιρρίπτει την ευθύνη για τη βία σε ισλαμιστές εξτρεμιστές που επιδιώκουν την ίδρυση ενός δικού τους κράτους, του Ανατολικού Τουρκεστάν.

Ο Ιμάντ Μουστάφα, ο πρεσβευτής της Συρίας στην Κίνα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο περιθώριο ενός φόρουμ επιχειρηματικού ενδιαφέροντος ότι παρότι κάποιοι από τους Ουιγούρους πολεμούν στις τάξεις του ΙΚ, άλλοι συμμετέχουν στον πόλεμο «με τα δικά τους λάβαρα», για να προωθήσουν τις αυτονομιστικές επιδιώξεις τους.

Διαβάστε  Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στην Τρίπολη

[graphiq id=”eICP10QJ5el” title=”Το top των χωρών οι πολίτες των οποίων έχουν καταταχθεί στις γραμμές του ISIS” width=”700" height=”928" url=”https://sw.graphiq.com/w/eICP10QJ5el” frozen=”true”]

«Οι εκτιμήσεις μας, λόγω των αριθμών των ανθρώπων που πολεμάμε, συλλαμβάνουμε, τραυματίζουμε ή σκοτώνουμε, είναι πως μπορεί να υπάρχουν 4.000 ως 5.000 τζιχαντιστές από τη Σιντζιάνγκ», ανέφερε ο πρεσβευτής. «Η Κίνα, όπως εξάλλου κάθε άλλη χώρα, πρέπει να είναι εξαιρετικά ανήσυχη».

Το Πεκίνο δεν έχει δώσει ποτέ επισήμως στη δημοσιότητα κάποιον αριθμό για το πόσοι Ουιγούροι πιστεύει ότι πολεμούν στη Μέση Ανατολή, όμως έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως αποτελούν σοβαρή απειλή για την Κίνα. Είναι αδύνατον να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές ο αριθμός των Ουιγούρων που πολεμούν στη Συρία.

Διαβάστε  Ο ISIS πίσω από επίθεση αυτοκτονίας με 14 νεκρούς στη Συρία

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις εξορίστων όμως λένε πως ορισμένοι μειονοτικοί έφυγαν στην Τουρκία για να σωθούν από το κύμα καταστολής στην Κίνα—κάτι που το Πεκίνο διαψεύδει.
Ο Μουστάφα είπε ότι η Κίνα δεν «προτιμά» καμιά οργάνωση ανταρτών, όπως δυτικά κράτη, και πρόσθεσε ότι υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ της Δαμασκού και του Πεκίνου για την αντιμετώπιση της απειλής.

Διαφήμιση