Η Ρωσία κλειδώνει ΗΠΑ-ΟΗΕ εκτός Συρίας

Η Ρωσία κλειδώνει ΗΠΑ-ΟΗΕ εκτός Συρίας

Τον πλήρη έλεγχο της κατάτασης στη Συρία επιχειρεί να αναλάβει η Ρωσία θέτοντας σε εφαρμογή τις ζώνες ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα ο Μπασάρ αλ Άσαντ απορρίπτει επιτήρησή τους από τις ΗΠΑ ή τον ΟΗΕ και ενώ η αντιπολίτευση αποκηρύσσει τη συμφωνία. Ωστόσο τα διπλωματικά όπλα της Ουάσιγκτον είναι περιορισμένα καθώς τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Ρεξ Τίλερσον είχαν τεθεί υπέρ των ζωνών ασφαλείας, με αποτέλεσμα να μην αντιδράσει ο ΟΗΕ στην αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τις συνομιλίες.

Το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται υποβαθμίζει το ρόλο των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, άρα και της δυτικής σημασίας στη διαδικασία σταθεροποίησης της Συρίας, ενώ δεσμεύονται να συνεχίσουν τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Διαβάστε επίσης: Συρία: Καταρρέουν πριν εφαρμοστούν οι ζώνες ασφαλείας, επελαύνει ο Άσαντ

Διαφήμιση

Με δεδομένη την προσέγγιση της Ρωσίας με την Τουρκία αλλά και τους Κούρδους οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσφέρουν πλέον ισχυρά ανταλλάγματα για να ανατρέψουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Μπασάρ αλ Άσαντ παρείχε κάλυψη και στους Κούρδους όσον αφορά τις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που συντελεί στην απομάκρυνση των ΗΠΑ από μια στρατηγική και μακρά συνεργασία τους.

Διαβάστε επίσης: Σε λειτουργία οι ζώνες ασφαλείας στη Συρία, εκτός συμφωνίας ΗΠΑ-ΟΗΕ

Παράλληλα η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συμμορφωθεί με τη συμφωνία για τις «ζώνες αποκλιμάκωσης» στη Συρία, όμως είναι έτοιμη να δώσει μια αποφασιστική απάντηση, αν ένοπλες οργανώσεις την παραβιάσουν, όπως δήλωσε σήμερα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ.

Διαβάστε επίσης: Τώρα είναι η ώρα για Συρία, κουρδικό, IS και Τουρκία

Ωστόσο η Δαμασκός δεν επιθυμεί να εποπτεύουν την εφαρμογή της συμφωνίας ο ΟΗΕ ή οι διεθνείς δυνάμεις, όπως υπογράμμισε ο Ουάλιμ. Η συμφωνία που υπεγράφη την Πέμπτη προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων «ζωνών αποκλιμάκωσης» με θέσεις ελέγχου και κέντρα εποπτείας τα οποία θα διαχειρίζονται από κοινού οι δυνάμεις των εγγυητριών δυνάμεων και πιθανόν «άλλες πλευρές».

Σύμφωνα με τον Μουάλεμ, θα μπορούσε να υπάρχει κάποια θέση, «όπως το αναφέρει η Ρωσία, για τη στρατιωτική αστυνομία», χωρίς όμως να διευκρινίσει αν αναφέρεται στη συριακή ή τη ρωσική στρατιωτική αστυνομία.

Αν το νέο status quo που προσπαθεί να επιβάλλει η Ρωσία με τη συγκατάθεση Ιράν, Τουρκίας και Άσαντ επιτευχθεί τότε ο ρόλος των ΗΠΑ περιορίζεται στη Βόρεια Συρία και στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που φαίνεται να είναι αποδεκτό από την Ουάσιγκτον.

Διαφήμιση