Προσπάθεια να προωθήσει την ατζέντα διαμόρφωσης στρατού στο Κόσοβο καταβάλλει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ενβέρ Χοτζάι, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, με τις αλβανικές εθνικές μειονότητες αλλά και τους εθνικιστές να αποτελούν πηγή προβλημάτων.
Αν και επισήμως φαίνεται να προωθεί την προσπάθεια απόκτησης status “προς ένταξη χώρας στην ΕΕ” και την αναγνώρισή του Κοσόβου από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, στην πραγματικότητα υπάρχει μια -όχι και τόσο- κρυφή ατζέντα.
Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις στα Βαλκάνια
Με τις εντάσεις στην Αλβανία, την πΓΔΜ, τις απειλές του πρωθυπουργού του Κοσόβου για ενιαία Αλβανία αν καταρρεύσει το όραμα της ΕΕ, αλλά και τα εθνικιστικά κρούσματα στην Ελλάδα με τους φαντάρους-λάτρες του UCK, ο Χοτζάι θέλει να κατεβάσει τους τόνους και να πείσει για την ανάγκη δημιουργίας στρατού του Κοσόβου, το οποίο έχει εναποθέσει την άμυνά του στην KFOR του NATO.
Διαβάστε επίσης: Σκόπια: Αλβανικός εθνικισμός, η παγίδα Ερντογάν
Το Κόσοβο συμφώνησε, στο πλαίσιο της ανεξαρτητοποίησής του, ότι θα διαθέτει μόνο αστυνομική δύναμη και την ελαφριά Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης. Αν και είναι κοινό μυστικό ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Κοσόβου διαθέτουν στρατιωτική διάρθρωση και αρκετά βαρύ οπλισμό, τώρα το Κόσοβο οδεύει σε εκλογές και θέλει να νομιμοποιήσει και να εξελίξει τη δύναμη αυτή.
Το σχέδιο αυτό όμως αποτελεί πηγή εντάσεων για τις σχέσεις με τη Σερβία και κατ επέκταση τη Ρωσία, ενώ και το NATO δεν νοιώθει ιδιαίτερα άνετα με την ανάπτυξη στρατού σε μια περιοχή που ακόμα, παρά τα δισεκατομμύρια επενδύσεων, δεν έχει επιτύχει τη σταθεροποίηση. Παράγοντας ανησυχίας είναι η συνέχιση της ύπαρξης του “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου” (UCK), ο πλήρης αφοπλισμός του οποίου ήταν βασική δέσμευση που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Στο πλαίσιο προώθησης της εθνικιστικής ατζέντας επανεκλογής της κυβέρνησης βασίζεται και η επίσκεψη στην Ελλάδα του υπουργού Εξωτερικών, Ενβέρ Χοτζάι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του και έδωσε συνέντευξη στην… Καθημερινή.
Διαβάστε επίσης: Ποιοί ξυπνούν τα φαντάσματα των Βαλκανίων
Σε αυτή τη συνέντευξη ο Κοσοβάρος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η «Μεγάλη Αλβανία» δεν είναι στην ατζέντα των ελίτ του Κοσόβου, ευχαριστεί τους Έλληνες στρατιώτες και διπλωμάτες που υπηρετούν στο Κόσοβο και εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας, ενώ τονίζει πως ευελπιστεί σε σύσφιγξη των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Πρίστινα.
Ο Ενβέρ Χοτζάι απαντώντας σε ερώτηση της “Καθημερινής για το ενδεχόμενο δημιουργίας “Μεγάλης Αλβανίας” ως εξέλιξη μετά την ανεκαρτητοποίηση του Κοσόβου το 2008, απαντά ότι:
Το Κόσοβο είναι μέρος του νέου χάρτη και θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος για πάντα. Το αφήγημα της «Μεγάλης Αλβανίας» δεν είναι στην ατζέντα των ελίτ του Κοσόβου αλλά και των Αλβανών γενικά. Πρόκειται για αφήγημα φόβου, το οποίο διαδίδεται κυρίως από κάποιους στη Σερβία. Οι συνάδελφοί μας στο Βελιγράδι μιλούν γι’ αυτό το αφήγημα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στην περιοχή
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αν και δεν αναγνωρίσει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου έχει στηρίξει έμμεσα τη διεθνή πορεία της χώρας, ενώ όπως επισημαίνει κατ επανάληψη ο Ενβέρ Χοτζάι στη συνέντευξή του στην Καθημερινή, Έλληνες στρατιώτες υπηρετούν στην KFOR και την EULEX που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια του Κοσόβου.
Στην κατακλείδα της συνέντευξης επισημαίνεται η ανανέωση των προσπαθειών για την απόκτηση του status της προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, το οποίο δεν έχει λάβει το Κόσοβο καθώς η κήρυξη του ως αυτόνομο κράτος ήταν μονομερής και δεν αναγνωρίζεται από αρκετές χώρες-μέλη της ΕΕ.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο στόχευε και το εθνικιστικό ξέσπασμα περί ενιαίας Αλβανίας του προέδρου του Κοσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος προσπάθησε με αυτό τον τρόπο να κάνει την ΕΕ, αλλά και χώρες όπως η Ελλάδα να επανεξετάσουν τη στάση τους, αν επιθυμούν τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.
Στην Πρίστινα όμως γνωρίζουν ότι σε αυτή τη φάση η ΕΕ δεν μπορεί να ανοίξει νέα μέτωπα με τη Ρωσία και συνεπώς η μαζική αναγνώρισή του Κοσόβου και απόδοση status προς ένταξη στην ΕΕ χώρας είναι εκτός συζήτησης. Ο Θάτσι ευελπιστεί όμως να λάβει στήριξη ή έστω σιωπηρή συγκατάθεση για την ανάπτυξη στρατού.