Γιατί το πετρέλαιο είναι καταδικασμένο να πέσει

Γιατί το πετρέλαιο είναι καταδικασμένο να πέσει

Δεδομένη θεωρείται περαιτέρω βύθιση των τιμών του πετρελαίου, μεσοπρόθεσμα, με την πιθανότητα ανάκαμψης να κρέμεται από την κλωστή της απόφασης του ΟΠΕΚ σχετικά με την επέκταση της συμφωνίας περιορισμού παραγωγής πέραν του εξαμήνου να παραμένει ωστόσο σημαντικά αδύναμη, όσο ενισχύεται η δυναμική των παραγωγών σχιστόλιθου.

Η αμερικανική απειλή πλημμύρας στις αγορές δεν είναι όμως ο μόνος κίνδυνος για τον ΟΠΕΚ καθώς Σαουδική Αραβία και Ρωσία έχουν επιδοθεί σε πόλεμο τιμών και μεριδίων ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες ασιατικές αγορές, υποσκάπτοντας κατ ουσία τη συμφωνία πριν αυτή λήξη και καθιστώντας ακόμη πιο πολύπλοκη τη διαδικασία ανανέωσής της.

Το αργό έκλεισε περίπου στα $46 το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη με την αγορά να διορθώνει το sell off των τελευταίων ημερών που το οδήγησαν κάτω από τα $44 κάποια στιγμή την Παρασκευή. Ο τιμές παραμένουν ακόμα πολύ κοντά σε εκείνες προ συμφωνίας του ΟΠΕΚ ενώ ταυτόχρονα οι παραγωγοί σχιστόλιθου σημειώνουν την μεγαλύτερη επέκταση τους από το 2011.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ο Τραμπ στο ρινγκ των αγορών

Αν και μια ανοδική αντίδραση θεωρείται λογική, τόσο τεχνικά όσο και θεμελιωδώς, στην προσδοκία παράτασης της συμφωνίας, αυτή αναμένεται να αποδειχθεί βραχύβια.

Η μεταβλητότητα της αγοράς, όπως μετριέται από το δείκτη CBOE/Nymex Oil Volatility Index, αναρριχήθηκε στο υψηλότερο σημείο από το Δεκέμβριο και ταυτόχρονα με την αύξηση του όγκου των συναλλαγών υποδεικνύει την αστάθεια της αγοράς.

Διαβάστε  Μυρίζει κρίση στην Ιταλία, σε επίπεδα 2014 οι αποδόσεις των ομολόγων

O όγκος συναλλαγής των options έφτασε σε αξία περίπου τα $7 εκατομμύρια. Τα δικαιώματα αυτά θα αποδώσουν εφόσον το πετρέλαιο πέσει κάτω από $39 στα μέσα Ιουλίου, τιμή στην οποία το WTI δεν έχει φτάσει από τον Απρίλιο του 2016. Ταυτόχρονα, απορροφήθηκαν και πάνω από 14.000 δικαιώματα πώλησης Αυγούστου των $39, δείχνοντας πως η αγορά στοιχηματίζει σε περαιτέρω πίεση της τιμής του πετρελαίου.

Η τιμή του μαύρου χρυσού έχει βυθιστεί κατά 13% περίπου τις τελευταίες εβδομάδες αντικατοπτρίζοντας της δυσπιστία ως προς την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του ΟΠΕΚ για την εκτόνωση της παγκόσμιας υπερπροσφοράς.

Διαβάστε  Σε χαμηλά 11,5 ετών οι αποδόσεις των ομολόγων, αγνοούν Καμμένο-ακούνε Μοσκοβισί

Ενώ η συμμόρφωση των συμμετεχόντων της συμφωνίας παραμένει ιστορικά υψηλή, η αναπτυσσόμενη παραγωγή των εξαιρουμένων και η αδύναμη μείωση των αποθεμάτων των ΗΠΑ (930.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 28 Απριλίου, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών για μείωση κατά 2,3 εκατ. Βαρέλια) καθιστούν επιβεβλημένη την παράταση της συμφωνίας προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση.

Διαφήμιση