Συρία: Καταρρέουν πριν εφαρμοστούν οι ζώνες ασφαλείας, επελαύνει ο Άσαντ

Συρία: Καταρρέουν πριν εφαρμοστούν οι ζώνες ασφαλείας, επελαύνει ο Άσαντ

Την επέλασή του συνεχίζει ο συριακός στρατός παρά τη συμφωνία για την εφαρμογή των ζωνών αποκλιμάκωσης στη χώρα από Ρωσία, Ιράν και Τουρκία, σύμφωνα με καταγγρελίες του συριακού παρατηρητηρίου. Από το σχετικό Μνημόνιο απέχει η αντιπολίτευση καταγγέλοντας τη Ρωσία για αδυναμία χαλιναγώγησης του Άσαντ.

Ο συριακός στρατός κατέλαβε τον έλεγχο του χωριού al-Zalakiyat βόρεια της Χάμα, την Κυριακή, μετά από σκληρές μάχες.

Ωστόσο, η βια στην περιοχή βόρεια της Χάμα, ξέσπασε πριν από ένα μήνα όταν η συριακή αντιπολίτευση ξεκίνησε την επίθεσή της εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων/ Η επέλαση αυτή ανακόπηκε γρήγορα και στη συνέχεια η περιοχή μετατράπηκε σε θέατρο επιχειρήσεων.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Τραμπ-Ισραήλ θέλουν να οδηγήσουν το Ιράν στο... "λάθος"

Στόχος της εκεχειρίας στο πλαίσιο της εφαρμογής των ζωνών ασφαλείας η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε από το βράδυ της Παρασκευής, είναι η αποκλιμάκωση των εντάσεων, ενώ το Μνημόνιο θα έχει 6μηνη διάρκεια, η οποία μπορεί να ανανεωθεί με πρωτοβουλία των εγγυητριών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση της Συρίας δήλωσε ότι υποστήριξε την πρόταση, αλλά πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να πλήττει το Ισπαμικό Κράτος καις τις τρομοκρατικές οργανώσεις, έννοια που όπως τη χρησιμοποιεί ο Άσαντ έχει ουσιαστικές διαφορές από το περιεχόμενο που της δίνει ο ΟΗΕ και το οποίο ισχύει βάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Διαβάστε  Κίνηση καλής θέλησης Πούτιν προς Τραμπ-Νετανιάχου, δεν παραδίδει S-300 στον Άσαντ

Οι ομάδες αντιπολίτευσης απέρριψαν τη συμφωνία, λέγοντας ότι ειδικές ζώνες απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, ότι οποιοσδήποτε ρόλος για το Ιράν είναι απαράδεκτος και ότι η Ρωσία δεν κατάφερε να επιβάλλει στον Άσαντ την τήρηση προηγούμενων συμφωνιών.

Η μη στήριξη της αντιπολίτευσης, συνεπάγεται υπαναχώρηση των ΗΠΑ και της διεθνούς συμμαχίας, ενώ σιωπηρός παραμένει ο ΟΗΕ.

Διαβάστε  Η Τουρκία σέρνει την ΟΙΣ σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στη Μέση Ανατολή

Διαφήμιση