Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, όπως αναμενόταν, κερδίζοντας την αδκροδεξιά-ευρωφοβική Μαρίν Λε Πεν με 66,01% έναντι 33,**%, με καταμετρημένο το 81% των ψήφων, σε μια πρωτόγνωρη εκλογική αναμέτρηση καθώς οι υποψήφιοι των δυο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο. Την ήττα της παραδέχθηκε λίγο μετά τη δημοσίευση των Exit Polls η Μαρίν Λε Πεν.
Ακολούθησε η διακήρυξη της νίκης με ομιλία του Εμμάνουελ Μακρόν, αναγνώριση και συγχαρητήρια από τον υπυοργό Εσωτερικών και τον απερχόμενο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
Ο Μακρόν δέχεται συγχαρητήρια από ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο, ενώ ήδη του έχουν ευχηθεί μέσω twitter οι: Ντόναλντ Τραμπ, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και η Άνγκελα Μέρκελ μέσω του εκπροσώπου Τύπου της καγκελαρίας.
Παρά τη σαρωτική νίκη του του Μανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές, η διακυβέρνηση της Γαλλίας θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, όντας ανεξάρτητος και έχοντας σοβαρές πολιτικές αποστάσεις τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Σοσιαλιστές. H Γαλλία, όμως, οδεύει σε βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, όπου το νεοσύστατο κόμμα του Μακρόν θα έχει σοβαρά προβλήματα καθώς δεν έχει εθνική παρουσία και να αντιμετωπίσει μεγάλες πιέσεις από όλες τις πλευρές.
[infogram id=”french_elections_2nd_round_pre” prefix=”VrY” format=”interactive” title=”French Elections 2nd Round pre”]
Ο Μακρόν αναμένεται να προσπαθήσει να καλύψει το πολιτικό κενό της έλλειψης κομματικής στήριξης από οργανωμένο σχηματισμό, μέσω των επιλογών του για το υπουργικό συμβούλιο και τον πρωθυπουργό. Το όνομα του πρωθυπουργού αποτελεί ίσως το ισχυρότερο χαρτί που κρατάει στα χέρια του και ενδεχομένως να είναι η λύση για την επίτευξη πολιτικής σταθερότητας στη Γαλλία.
Διαβάστε επίσης: Οι αντιδράσεις των ηγετών στην εκλογή Μακρόν
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τη Γαλλία και την επίτευξη ή όχι μιας πολιτικής διόδου που θα επιτρέψει στον Μακρόν να κυβερνήσει χωρίς να συγκρούεται με το Κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση οι ζυμώσεις δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι και το τέλος Ιουνίου.
Ο Μακρόν θα είναι αναγκασμένος να εμπλακεί σε δυο γύρους πολιτικών διεργασιών, ο ένας τώρα για τον ορισμό πρωθυπουργού και κυβέρνησης και έναν ακόμα μετά τις βουλευτικές εκλογές για τη διασφάλιση στήριξης στην προγραμματική του ατζέντα.
Οι συσχετισμοί φαίνονται ιδιαίτερα δύσκολοι και τα πιθανά σενάρια τρια:
- Κανένα κόμμα στη Βουλή δεν κερδίζει πλειοψηφία με αποτέλεσμα να απαιτείται πρόεδρος, πρωθυπουργός και τα μεγάλα κόμματα να συνεργάζονται για τη διαμόρφωση ατζέντας η οποία θα πρέπει να κερδίζει ευρεία αποδοχή. Με τον τρόπο αυτό μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικές πολιτικές αλλαγές θεωρούνται ανέφικτες καθώς κανείς δεν θα έχει επαρκή πλειοψηφία και δύναμη ώστε να προωθεί νόμους, ενώ το πολιτικό σύστημα θα παγιδευτεί σε μια επιβεβλημένη συμβίωση δίνοντας χώρο στη Λε Πεν για αντιπολίτευση κατά… όλων.
- Η Λε Πεν κερδίζει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και μπλοκάρει όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ενώ καταθέτει και πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού εισάγοντας τη χώρα σε δίνη ακυβερνησίας.
- Λε Πεν και Μελανσόν ελέγχουν το Κοινοβούλιο με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και πρόεδρος να αναγκάζονται σε ακροβατικά για την εισαγωγή νόμων και την ψήφισή τους, ενώ θα αντιμετωπίζουν πυρά από δεξιά και αριστερά δημιουργώντας ένα σκηνικό πολέμου και αποσταθεροποίησης στη χώρα.
Οι συγκρούσεις στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να ενταθούν όσο θα πλησιάζει η χώρα στις εκλογές του Ιουνίου, ενώ η προσπάθεια ανασύνθεσης κομμάτων και κινήσεων θα οδηγήσει καταστάσεις στα άκρα. Έντονες αναμένονται και οι παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων, τα fake news και οι επιχειρήσεις παραπληροφόρησης.
Η Ευρώπη και οι αγορές
Πολιτικοί ταγοί στην Ευρώπη και αγορές ανασαίνουν ανακουφισμένοι για το αποτέλεσμα που διασφαλίζει την παραμονή της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περιορίζει το ρίσκο καθώς και ενδεχόμενες αναταράξεις πριν από τις γερμανικές εκλογές. Το συναίσθημα αυτό όμως γρήγορα θα αντικατασταθεί από νέο άγχος και ανησυχία για την έκβαση των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.
Η επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών είναι απολύτως αβέβαιη, όπως και το μέλλον της Γαλλίας η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ακυβερνησία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, σηματοδοτώντας νέα περίοδο γερμανικής κυριαρχίας.
Οι αγορές τόσο τα Χρηματιστήρια όσο και ευρώ αναμένεται να κινηθούν έντονα ανοδικά στο πλαίσιο αντίδρασης ανακούφισης, η βιωσιμότητα όμως της οποίας θα κριθεί στη σύσταση κυβέρνησης, στις δηλώσεις στήριξης από τα κόμματα του Κοινοβουλίου.
Οι αγορές θα κληθούν σύντομα να αποτιμήσουν το σκηνικό της επόμενης ημέρας και να “πουλήσουν” το γεγονός της εκλογής του Μανουέλ Μακρόν.
Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, όντας πρώην τραπεζίτης, άρα γνώστης των αγορών, θα προσπαθήσει να θέσει επι τάπητος μια ιδιαίτερα φιλική επενδυτικά ατζέντα και ισορροπημένη δημοσιονομικά με στόχο να βγάλει τη Γαλλία από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης.
Με τον τρόπο αυτό ο Μακρόν αναμένεται να επιχειρήσει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών και των Βρυξελλών ασκώντας παράλληλα πίεση στα κόμματα της Βουλής να στηρίξουν την ατζέντα του.