Ημέρα της κρίσης σήμερα για τη Γαλλία (live)

Σε τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα, με το μέλλον της Γαλλίας στο ευρώ και την Ευρώπη να κρίνεται και υπό το βάρος διαρροών-hacking στο επιτελείου του Μανουέλ Μακρόν και με την παγκόσμια κοινή γνώμη να παρακολουθεί, άνοιξαν στις 08:00 σήμερα το πρωί οι κάλπες στη Γαλλία.

Η συμμετοχή στις 17:00 ώρα Γαλλία βρισκόταν στο 65,3%, το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό για δεύτερο γύρο μετά το 1981. Τα πρώτα exit polls από υπερπόντιες κτήσεις και από τους Γάλλους που ζουν σε ξένες χώρες δείχνουν συντριπτική επικράτηση του Μακρόν με ποσοστό που υπερβαίνει το 60%.

Διαφήμιση

Η Γαλλία εισέρχεται όμως σε περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας και πολιτικο-κοινωνικών αναταράξεων, καθώς το νεοσυσταθέν κόμμα του Μακρόν δεν έχει εθνική παρουσία, ούτε βουλευτές στο Κοινοβούλιο και είναι αναγκασμένο να αναζητά πολιτικές στηρίξεις και διακομματικές συναινέσεις. καθώς αυτό δύσκολα θα μπορέσει να αλλάξει ριζικά και οδηγηθεί σε αυτοδυναμία στη Βουλή στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. Όπερ σημαίνει ότι ο αν ο Μακρόν εκλεγεί πρόεδρος αυτό δεν διασφαλίζει ότι θα μπορεί να κυβερνήσει τη Γαλλία, αντιθέτως είναι πιο πιθανό η χώρα να μπει σε παρατεταμένη περίοδο δυσκυβερνησίας.

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά media θα είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας, που ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια, που στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν συμμετέχει ένας πολιτικός από κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά κόμματα. Από την αναμέτρηση απουσιάζουν τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και η δεξιά, καθώς ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο βαρυνόμενος από σκάνδαλα και εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις.

Ο 39χρονος Μακρόν, πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του απερχόμενου Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο και εμφανίζεται φαβορί για να κερδίσει την προεδρία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν εμφανίζεται στο 61,5% με 63% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 37% με 38,5% για τη Λεπέν, αν και αναλυτές εκτιμούν ότι η προεκλογική περίοδος αποκάλυψε μια βαθιά διχασμένη χώρα: μια χώρα όπου κάποιοι επιθυμούν να υψωθούν τείχη και άλλοι είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων.

Από τους συνολικά σχεδόν 47,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους που καλούνται στις κάλπες, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στα υπερπόντια εδάφη ξεκίνησαν ήδη από χθες, Σάββατο, να ψηφίζουν.

Τα περίπου 66.500 εκλογικά κέντρα σε όλη τη Γαλλία άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) στις περισσότερες περιοχές. Σε κάποιες μεγάλες πόλεις, και κυρίως στο Παρίσι, θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Οι αρχές φοβούνται βίαια ξεσπάσματα ανεξαρτήτως αποτελέσματος των εκλογών, κυρίως από ακροαριστερές ομάδες καθώς και το ενδεχόμενο συγκρούσεων ακροαριστερών-εθνικιστών.

Το βράδυ μετά τον πρώτο γύρο μια διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν αρκετές εκατοντάδες νεαροί «αντιφασίστες» στο Παρίσι κατά του Μακρόν και της Λεπέν αμαυρώθηκε από συγκρούσεις με την αστυνομία.

Διαφήμιση