Εκλογικό Crash Test για τη Μέρκελ στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν σήμερα

Εκλογικό Crash Test για τη Μέρκελ στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν σήμερα

Μπορεί οι γαλλικές εκλογές να έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σήμερα, ωστόσο ταυτόχρονα διεξάγονται και τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν στη Γερμανία, το οποίο θεωρείται σημαντικό crash test για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγγελα Μέρκελ, εν όψει των βουλευτικών εκλογών.

Από το 2012 στο κρατίδιο πρώτη δύναμη είναι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Σύμφωνα όμως με την τελευταία δημοσκόπηση του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF, το SPD φαίνεται να συγκεντρώνει το 29% των ψήφων, έναντι 32% για το CDU της Μέρκελ.

Ο Μάρτιν Σουλτς έχει καταφέρει να δώσει σημαντική ώθηση στους Σοσιαλδημοκράτες με την είσοδό του, ωστόσο το SPD έχασε τις περιφερειακές εκλογές στο Σάαρ στα τέλη Μαρτίου και σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το περιοδικό Strern και ο τηλεοπτικός σταθμός RTL, στις δημοσκοπήσεις για τις ομοσπονδιακές εκλογές φαίνεται να συγκεντρώνει 28%, έναντι 36% το CDU.

Διαβάστε  Η Μέρκελ θέλει να δώσει το οπλοστάσιο της ΕΚΤ στον ESM

Αν η Μέρκελ κερδίσει το κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, τότε τα προγνωστικά για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ανατρέπονται και οι Χριστιανοδημοκράτες φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν πάλι.

Η αγροτική αυτή περιοχή, με τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της, εκπροσωπεί λιγότερο από το 3% του πληθυσμού της Γερμανίας. Όμως το αποτέλεσμα των περιφερειακών αυτών εκλογών παρακολουθείται στενά καθώς πρόκειται για την προτελευταία εκλογική αναμέτρηση πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, στις οποίες η Μέρκελ διεκδικεί τέταρτη θητεία.

Διαβάστε  Βερολίνο-ΕΕ τρομάζουν από την επέλαση της Κίνας σε Ελλάδα και Βαλκάνια

Μετά το Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, το επόμενο τεστ θα είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους Σοσιαλδημοκράτες, με τις εκλογές στις 14 Μαΐου στο παραδοσιακό τους προπύργιο τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία. Πρόκειται για το πιο πολυπληθές κρατίδιο της Γερμανίας, το οποίο ελέγχει το SPD χωρίς διακοπή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Διαβάστε  Βρόμικη επίθεση Τραμπ σε Μέρκελ μέσω twitter

Διαφήμιση