Ευθεία παρέμβαση ΗΠΑ στη Βενεζουέλα;

Ευθεία παρέμβαση ΗΠΑ στη Βενεζουέλα;

Επίσημη συνάντηση που εγείρει ερωτηματικά, στέλνει μηνύματα και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ανάφλεξη στη Βενεζουέλα είχε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας, Χούλιο Μπόρχες με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, ΜακΜάστερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κοινοβούλιο της Βενεζουέλα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης από τις εκλογές του 2015, στις οποίες ο πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει βία και νοθεία σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κρίνει παράνομη την εκλογή συγκεκριμένων Βουλευτών.

Με τις διαδηλώσεις να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στη Βενεζουέλα, την αντιπολίτευση να ζητά πρόωρες εκλογές και να καλεί τον στρατό σε πραξικόπημα για την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο, ένας εκ των ηγετών της συναντάται με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο.

Διαφήμιση

Η συνάντηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο με ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα και ενώ οι καταγγελίες για δράση της CIA στην χώρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής είναι συνεχείς την τελευταία 20ετία.

Ο κ. ΜακΜάστερ και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας συζήτησαν «την ανάγκη η κυβέρνηση να ακολουθεί πιστά το σύνταγμα της Βενεζουέλας, να αποφυλακίσει τους πολιτικούς κρατούμενους, να σέβεται την Εθνοσυνέλευση και να διεξάγει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ωστόσο η πολιτική της αντιπολίτευσης με τις καθημερινές διαδηλώσεις, την απόρριψη όλων των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και την πρόκληση έκρυθμων καταστάσεων είναι ενδεικτική των προθέσεών της.

Υπ αυτό το πρίσμα η συνάντηση φαίνεται πιο πολύ ως προσπάθεια εκφοβισμού του Μαδούρο με ευθεία παρέμβαση των ΗΠΑ αν αρνηθεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.